Vergisel kabahatler - Erdem, Tahir (My University, 2009)
Vergisel Kabahat, İdari Yaptırım, Vergi Suçu, Vergi Ziyaı Cezası, Usulsüzlük ÖZET VERGİSEL KABAHATLER Vergi sisteminin en önemli parçası, bu sisteme gerektiğinde cezai yaptırımların kullanılması tehdidiyle işlerlik kazandıran vergi ceza sistemidir. Vergi ceza sistemi kendi içinde iki ayak üzerine oturtulmuştur. Bu ayaklardan birini vergisel kabahatler nedeniyle vergi idaresinin uygulamasına bırakılmış olan idari vergi cezaları oluştururken, diğer ayak ise vergi suçlarına karşılık ceza mahkemelerince hükmolunacak adli cezalardır. Bu iki ayaktan en önemlisi vergi idaresinin vergi sistemini sağlıklı şekilde hayata geçirmesine olanak sağlayan idari vergi cezalarıdır. İdari vergi cezaları, vergi kanunlarının öngördüğü vergi ödevlerine aykırı davranışlar şeklinde tanımlanan vergisel kabahatlerin cezalandırma yoluyla engellenmesini amaçlar. Bu yönüyle, vergisel kabahatler ve idari yaptırımlar Vergi Hukuku’nun İdare ve Ceza Hukukunu buluşturduğu bir alanı teşkil eder. Bu nedenle, idari vergi cezaları ve vergisel kabahatler bu üç hukuk alanının usul, ilke ve esasları çerçevesinde ele alınmak durumundadır. “Vergisel Kabahatler” isimli bu çalışmada, idari vergi cezaları ve vergisel kabahatler Vergi, İdare ve Ceza Hukuku boyutlarıyla ve bu hukuk alanlarıyla olan ilişki ve etkileşimleriyle ele alınmıştır. Tax Delinquency, Administrative Sanction, Tax Crime, Sanction Of Loss Of Tax Revenue, Irregularity (Infraction Of Rules)

TAX DELINQUENCIES The most important part of the tax system is the tax sanction system which provides eligible instruments to fulfill the aims of the tax system. The tax sanction system is composed of two different parts. One of these parts is administrative tax sanctions which imposed by tax administration to challenge with tax delinquencies. The other part of this system is the penalties which are imposed by criminal courts in tax crime cases. The administrative tax sanctions are the most effective instruments which enable tax authority to implement the tax rules regulated by the tax laws. The purpose of the administrative tax sanctions is to prevent tax-payers from offending against the tax laws by threatening them. The administrative tax sanctions and tax delinquencies are the norms in Tax Law which combine with the Criminal Law and the Administrative Law. Therefore, the administrative tax sanctions and tax delinquencies should be examined in the perspective of these three branches’ procedure, principle and base. In this study titled as “tax delinquencies”, the administrative tax sanctions and tax delinquencies are evaluated in line with the relation and interaction with Tax, Administrative and Criminal Laws.
Keywords: Mali Hukuk; Vergi Hukuku; Vergi Suçu; Vergilendirme