Özel tiyatroların seyirci memnuniyeti sağlamalarında karşılaştıkları sorunlar ve sürdürülebilirlikleri üzerine bir araştırma - Adalı, Şivan (My University, 2017)
Tiyatronun, Antik Çağ’dan günümüze kadar gelen bir sanat olduğu ve şüphesiz “İnsan” var olduğu sürece var olacağı, zaman içerisinde şekil değiştirebileceği, duraklayabileceği, zor dönemler geçirebileceği ama her zaman varlığını koruyarak sürdürülebilir olacağı varsayılmaktadır. Ülkemizde “Özel Tiyatroları”, (Tiyatro sanatında “Özel Tiyatro” ya da “Özel Olmayan Tiyatro” diye bir ayrım bulunmamaktadır) özünde “Tiyatroları” tanımlamak adına; Özel Tiyatrolar, sanat girişimcisinin

sermayesini harcayarak faaliyette olabilen, Ödenekli Tiyatrolar ise devletin yani kamunun, ülkede yaşayan vatandaşların vergileriyle toplanan paranın sermaye olarak harcanması ile faaliyette olan tiyatrolar olduğu söylenebilir. Ödenekli Tiyatrolar; Devlet Tiyatrosu ve Belediyelere ait Şehir Tiyatrolarıdır.Bu yatro işletmesi kuracak kişi ve kurumlara bir “Yol Haritası”, hali hazırda faaliyette olan tiyatro işletmeleri için “Danışman”, tiyatro sanatı sektöründeki tüm paydaşlar için sektörün durumunu anlatan, güncelleyen, tiyatro sanatının ülkemizde sürdürülebilir olması adına neler yapılması ve neler yapılmaması gerektiğini anlatan, seyircilere ise izledikleri oyunların, hangi şartlarda, nasıl sahnelenebildiğini gösteren, siyasi, kişisel ve sanatsal yorum yerine, gözlem sonucu oluşan verileri, gerçekleri, sonuçları ortaya koyan, “Bilimsel Bir Araştırma” dır. ABSTRACT Theatre is an art that has been in existence ever since the ancient times and there is no doubt that it will continue to exist along with the humankind. It can undergo a change or confront problems, but it will always protect itself and eventually will survive. To define sub-categories of theatre; “Non-Governmental Theatres” are funded by art entrepreneurs, “Governmental Theatres” are directly funded by the state which collets the money as taxes through its institutions. Governmental theatres are divided into to the ones that belong to State Theatres and the ones that belong to Municipalities. This master thesis is a “Scientific Research”, which is a “Guideline” for people or foundations which seek to found a theatre, and a “Consultant” for theatre managers. This study scrutinises the sector, gives up–to–date information about the sector. In the sense of achieving “Sustainable Theatre” this article examines what needs to be done for the insiders of the sector and, at the same time this article is again a scientific research which educates the theatregoers with scientific data that based on observations instead of political, personal and artistic comments.
Keywords: Audience; Sahne sanatları; Sanat; Seyirci; Seyirci memnuniyeti; Sustainability; Sürdürülebilirlik Art; Theatre; Tiyatro; Türkiye