Endüstriyel ciltleme sistemlerindeki teknolojik gelişmelerin incelenmesi - Güleç, Ersin (My University, 2011)
ENDÜSTRİYEL CİLTLEME SİSTEMLERİNDEKİ TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN İNCELENMESİ Ciltleme, basılan bir kitap için gerekli kapağın uygun ve estetik bir şekilde yerleştirilmesi ifadesinin yanında katlanmış kağıt tabakalarının formalar halinde toplanarak kitap, dergi, broşür gibi basılı malzemelere dönüştürülmesi işlemlerini içeren bir kavramdır. Basılı formaların veya tek sayfaların bir araya getirilerek uygun bir kapak içine alınması cilt işlerinin çoğunluğunu oluşturur. Ancak mukavva malzemeyle üretilen bazı kutular, dosyalar, klasör ve benzeri üretimler ile laminasyon kaplamalar da cilt işleri kapsamına girmektedir. Ciltlemede farklı metotlar kullanılabilir. Metot seçiminde; uygulama kolaylığı, dayanıklılık, kullanışlılık ve maliyet gibi kriterler rol oynamaktadır. Farklı baskı metodları kullanılarak basım işlemi gerçekleştirilmiş dergi, kitap, katalog, broşür gibi cilt işlemine ihtiyaç duyan işlerin tabaka halinden forma haline getirilmesi ile birlikte kapak takma, spiral, selefon, tel dikiş, kırma ve katlama gibi cilt işlemlerinin gerçekleştirilmesini endüstriyel ciltleme makineleri sağlamaktadır. Basılmış bir işin, düzgün bir şekilde ciltlenerek üretilmesi matbaacılık için büyük öneme sahiptir. Matbaalar ve mücellithaneler, sorunsuz bir şekilde müşterilerine cilt işlerini teslim etmek, zamanı ve üretim maliyetlerini ekonomikleştirmek amacıyla gelişen teknoloji ile sürekli aşama kaydeden endüstriyel cilt makinelerindeki değişimleri yakından takip etmektedir. Kalitenin ve aynı zamanda verimliliğin yükseltilebilmesi, zamandan ve üretim maliyetinden tasarrufun sağlanabilmesi için ciltleme süreçlerinde kullanılan endüstriyel ciltleme makinelerinin iyi araştırılması gerekmektedir.

INVESTIGATION OF TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS FOR INDUSTRIAL BINDING SYSTEMS Binding is a concept including processes of converting folded paper plates in forms to printed materials such as books, magazines, brochures besides the expression of placing cover required for a book in a proper and aesthetical manner. Gathering printed forms or single pages and taking in a proper cover constitutes majority of binding works. However some boxes, folders and similar production and lamination coatings produced with cardboard materials also included in binding works. Criterion such as ease of implementation, durability, practicability and cost, play a major role for method selection. Converting works requiring binding processes such as magazines, books, catalogues, brochures which their printing processes realized by utilizing different printing methods from plates to form and binding processes such as trapping, spiral, cellophane, wire binding, breaking and folding are all realized by industrial binding machines. Proper binding of a printed work bears a great importance for printing. Printing houses and bookbinderies closely follow up changes for industrial binding machines continuously developing for the purpose of non-problematic delivery of binding works to its customers and to minimize their production costs. Industrial binding machines used for binding processes must be well investigated for the purpose of increasing quality and efficiency and to save time and production costs.
Keywords: Ciltleme; Matbaa Eğitimi