Nikel esaslı süper alaşımların işlenmesinde kesici takım sehiminin lazer ölçüm yöntemleriyle işlenebilirliğinin incelenmesi - Kahraman, Serap (My University, 2024)
Nikel bazlı süper alaşımlar, toklukları, yüksek ısı dirençleri ve yüksek çalışma sıcaklıkları, sertlikleri, mukavemet özellikleri, spesifik ağırlık oranları ve kesici takım malzemeleriyle reaksiyona girecek kimyasal özellikleri, düşük termal iletkenlikleri ve sürünme dirençleri nedeniyle genellikle işlenmesi zor malzemeler olarak bilinirler. Karbür, seramik ve CBN gibi daha iyi sertliğe sahip takımlar ile, Nikel esaslı Süper alaşımların işlenmesinde kullanılmaktadır. Deniz, uçak, endüstriyel ve araç gaz türbinlerinde kullanımlarına ek olarak Nikel bazlı süper alaşımlar artık roket motorlarında, uzay araçlarında, nükleer reaktörlerde, denizaltılarda, deneysel uçaklarda, petrokimya ekipmanlarında, buhar santrallerinde ve diğer yüksek sıcaklık uygulamalarında da kullanılmaktadır. Bu çalışmada Nikel esaslı süper alaşımlardan Hastalloy C22 alaşımının frezelenmesinde kesici takımda işleme esnasında meydana gelen sehim lazer sensör ile temassız olarak ölçülmüştür. Buna ilaveten kesme kuvvetleri ve işlenen yüzeylerin yüzey pürüzlülüğü de ölçülmüştür. Farklı kesme parametreleri ve farklı soğutma stratejilerinin sehim, kesme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi araştırılmıştır.

Nickel-based superalloys are generally known as difficult-to-machine materials due to their toughness, high heat resistance and high operating temperatures, hardness, strength properties, specific gravity ratios and chemical properties that will react with cutting tool materials, low thermal conductivity and creep resistance. Carbide, ceramic and CBN tools with better hardness are used in the machining of Nickel-based superalloys. In addition to their use in marine, aircraft, industrial and vehicle gas turbines, Nickel-based superalloys are now used in rocket engines, spacecraft, nuclear reactors, submarines, experimental aircraft, petrochemical equipment, steam power plants and other high-temperature applications. In this study, the amount of deflection that occurs during the milling of Hastalloy C22 alloy, one of the Nickel-based superalloys, was measured non-contactly with a laser sensor. In addition, the cutting forces and the surface roughness of the machined surfaces were also measured. The effects of different cutting parameters and different cooling strategies on deflection, cutting forces and surface roughness were investigated.
Investigation of the machinability of cutting tool deflection by laser measurement methods in the machining of nickel based super alloys
Keywords: cutting force; Deflection; kesme kuvveti; Machine-Tools; Makine-Takım Tezgahları; Nickel Based Super Alloy; Nikel Esaslı Süper Alaşım; Sehim