Ömer Gürani’nin terceme-i müntehab min fütuhat-ı mekkiyye adlı eserinin yeni harflere çevirisi ve tahlili - Ünal, Ali (My University, 2006)
ÖMER GÜRÂNÎ’NİN TERCEME-İ MÜNTEHAB MİN FÜTÛHÂT-I MEKKİYYE ADLI ESERİNİN YENİ HARFLERE ÇEVİRİSİ VE TAHLİLİ El-Fütûhâtü'l-Mekkiyye İbn Arabi'nin en önemli eseridir. Onun bütün fikirlerini aşağı yukarı içermektedir. Onun uzun tahsil hayatının ve derin araştırmalarının bir meyvesidir. Tasavvufî tefekkür, Osmanlılardan çok önce oluşmaya başlamış, Selçuklular döneminde kemale ulaşmıştı. Osmanlı sırlarında ise, bu düşünce mütefekkir dervişlerce işlenmiş, geliştirilmiş ve yaygınlaştırılmıştır. İlk sûfîlerle doğan; İbn Arabî, Mevlana ve Yunus gibi şahsiyetlerle kemale ulaşan bu aşk felsefesi Osmanlılar devrinde yaygınlık kazanmış, kültür hayatı ve zihniyetini derinden etkilemiştir. Osmanlı dönemi tasavvuf düşüncesini besleyen en büyük sûfî mütefekkirlerden birisi olan Muhyiddin İbnu’l- Arabî eserleriyle yüzyıllar boyu etkili olmuştur. Eserlerinden özellikle Fütûhât-ı Mekkiyye’si pek çok dile tercüme edilmiş, kaynak gösterilmiş, seçmeler yapılmıştır. Bu çalışma ile 18.yüzyıl Osmanlı sûfîlerinden birisi olan Ömer Gürânî’nin Fütûhât-ı Mekkiyye’den yaptığı tercüme ve şerhlerden oluşan eserinin bir bölümü yeni harflere çevirilmiş ve tahlili yapılmıştır. Ömer Gürânî, Fütûhat-ı Mekkiyye’den yaptığı tercüme ve şerhlerle, büyük sûfî mütefekkirlerce oluşturulan tasavvufî düşünce geleneğinin kendi asrındaki önemli bir temsilcisi olduğu görülmüştür. Asrındaki büyük siyasî ve iktisâdî olumsuzluklara rağmen Ömer Gürânî bağlı olduğu köklü geleneği eserleriyle devam ettirmeyi başarmıştır

THE TRANSLATION INTO NEW ALPHABETS AND ANALYSIS OF THE PRODUCT OF ÖMER GÜRANİ WHİCH İS: TERCEME-İ MÜNTEHAB MİN FÜTÛHÂT-I MEKKİYYE El-Fütûhâtü’l-Mekkiye is the most important product of İbn Arabi. İt almost contains all thougts of ibn Arabi. This is end result of his long education and his profound studies. İslammic mystic thoughts had already been started before the otoman empire; at the age of selchuklu empire it had reached the uppermost level of its stage. On the other hand at the age of Otoman Empire, this idea is analysed, developed and become more popular by the studies of the derwishes. This philosophy was born at the age of ibn Arabi, Mevlana, and yunus emre and become the upper level and become widespread. İt had profoundly affected the cultural and social life and the ideas of the population. One of the most important sufi of the age of the otoman empire , muhyiddin ibnü’l Arabi , had played an important role in this idea to become more popular and widespread. Most of his products, especially Fütûhât-ı Mekkiyye was translated into many languages and used as source to many studies. This study had goaled to translate and analyse some parts of the product of Ömer Gürani which contains some translation and explanations from Fütûhât-ı Mekkiyye. Ömer gürani had become the most important islamic mystic philosopher among his co-age philosopher by his production on analysis and translation from some parts of Fütûhât-ı Mekkiyye; in other words he had become a symbol of the islamic mysticism which is composed of big suphic philosopher. İn spite of the political and financial unfortuneness of that age; ömer gürani had successed to maintain the tradition ( he was also the member of this tradition- islamic mystic-) by his products and studies.
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf