The effects of conflict on co-worker close relationship: a potential mediator between conflict and organizational outcomes - ATAMAN BERK, GÖKSEL (My University, 2021)
There are few studies in the literature addressing the interaction between conflict and interpersonal relationship dynamics. Studying this interaction can contribute to the discussion of the outcomes of the conflict. A random sample was drawn from 234 Turkish citizen white collar non-manager employees belonging to nine different professions from SME companies. Consistent with social exchange theory, it has been supposed that when a conflict emerges between co-workers, the norms of social exchange may be undermined, thus the close relationship may be affected negatively. According to the results of multiple linear regression analysis, both of the conflict types affect relational capital. Unexpectedly, analysis revealed that task conflict’s effect on relational capital is higher than the relationship conflict’s. The moderation analysis revealed that task type doesn’t have a moderation role on conflict’s effect on relational capital.

Literatürde çatışma ve kişilerarası ilişki dinamikleri arasındaki etkileşimi ele alan az sayıda çalışma mevcuttur. Bu etkileşimin incelenmesi çatışmanın çıktılarına ilişkin tartışmaya katkıda bulunabilir. Araştırma, KOBİ’lerde çalışan 9 farklı meslekten 234 Türk vatandaşı, yönetici olmayan beyaz yakalı çalışandan kolayda seçilen örneklem grubu üzerinde yapılmıştır. Araştırmada sosyal değişim kuramı ile uyumlu olarak, iş arkadaşları arasında bir çatışma ortaya çıktığında, sosyal mübadele normlarının baltalanabileceği, dolayısıyla aralarındaki yakın ilişkinin olumsuz etkilenebileceği ileri sürülmektedir. Çoklu doğrusal regresyon analizinin sonuçlarına göre, iş arkadaşları arasında çıkan görev ve ilişki çatışmalarının ilişkisel sermayeyi etkilediğine dair kanıtlar mevcuttur. İlginç bir biçimde, elde edilen sonuçlar, görev çatışmasının ilişkisel sermaye üzerindeki etkisinin, ilişki çatışmasından daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte görev türünün, çatışma türlerinin ilişki sermayesi üzerindeki etkisinde düzenleyici bir etkisi bulunmamıştır
Çatışmanın iş arkadaşları arasındaki yakın ilişkiye etkileri: Çatışma ve örgüt çıktıları arasında potansiyel bir arabulucu
Keywords: Relational Capital; Organizational Outcomes; Relationship Conflict; Task Conflict; Social Exchange Theory; Örgüt Çıktıları; İlişki Çatışması; Görev Çatışması; Sosyal Değişim Teorisi; İlişki Sermayesi