BİLİMİN DOĞASI İÇERİK TEMELLİ ETKİNLİK ÖRNEĞİ: ABUR CUBUR - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bilim okuryazarlığının önemli bir boyutu olan bilimin doğası ile ilgili jenerik etkinliklere literatürde sıkça rastlanmasına rağmen, öğrencilere bilimin doğası ve ünite kazanımlarının birlikte kavratılmasına imkan sunan etkinlikler oldukça sınırlıdır. Bu nedenle düzenlenen bir öğretmen mesleki gelişim projesi kapsamında, içeriğe özgü, bilimin doğasının ünite kazanımlarına entegre edildiği, doğrudan yansıtıcı yaklaşım temelli etkinlikler geliştirilmiştir. Geliştirilen etkinlikler öğretmenler tarafından uygulanmış, alınan dönütlere göre yeniden yapılandırılmıştır. Bu çalışmada, 7.sınıflara yönelik olarak geliştirilen, aynı zamanda 5.sınıflara da uygulanabilen, etkinliklerden birinin geliştirilme süreci ve uygulama örnekleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olan obezite ile ilgili bilimin doğası temaları çerçevesinde öğrencilerde nasıl bir farkındalık oluşturulacağı vurgulanmıştır. Ayrıca etkinlik geliştirme ve sınıf içi uygulamalarında öğretmenlerin, kendi kararlarını verebilmesi ve otokontrol mekanizmasına sahip olmaları önerilmektedir

In the current study, contextualized and explicit-reflective approach enriched, content specific nature of science activities were developed during a teacher professional development project. Developed activities were implemented by teachers and restructured via the feedback received during the professional development sessions and online platforms. After the reconstruction of the activities, they were made available for use by science teachers. In this study, it was aimed to provide information about the development process and application examples of one of the activities developed for 7thgraders, which can also be used with 5th graders. To this end, it was emphasized how important it is to create awareness among students about obesity, which is one of the most important health problems of our time. Moreover, it was recommended for teachers to make their own decisions and to have an auto-control mechanism in the process of classroom activity development and implementation
A CONTEXTUALIZED NATURE OF SCIENCE CLASSROOM ACTIVITY: JUNK FOOD
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları