Topkapı Sarayı Harem Dairesinde yapılan tamiratlar ve eklemeler (18. yüzyıl) - Akdin, Ayşenur (My University, 2019)
Üç bölümden oluşan tezimizin ilk bölümünde harem kurumunun işleyişinden; en alt tabakada başlayan kölelik hayatının ilerleyen süreçte Osmanlı elit tabakasına doğru evrildiğinden bahsedildi. İkinci bölümde, harem kurumunun işleyişi önceki yüzyılla benzerlik gösterse de 18. yüzyılda yaşanan kısmi değişiklikler ve dönemin padişahlarının haremleri incelendi. Bu yüzyılda haremde dikkat çeken en önemli şey geleneğin temsilcileri Valide Sultanların erken vefatları sebebiyle haremin yönetiminde etkin rol üstlenememeleriydi. Bu durum, bazı kısıtlamalara tolerans tanınmasına, harem üst tabakasının bir nebze daha özgür bir ortama kavuşmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla bütün bunlar haremin mimarisinde bir takım yenilikleri ve değişiklikleri beraberinde getirmiştir.

The thesis consists of three (3) parts. In the first part; the thesis refers to the life of slavery that had begun from the poorest class and then reached out the elite class. In the second part; organisation of the seraglio although it seems similar to previous periods, some changes occured in 18th century and Sultans` seraglios of the period have been examined. The most interesting thing in 18th century is that the Sultanas(queen mother) had not been able to undertake an active role in the seraglio due to their early death. This situation had been the reason of tolerance for some restrictions and more free environment for the upper level of the seraglio including Sultans. Accordingly, all that situations had come up with some changes and reforms in architecture of the seraglio.
Keywords: Harem Harem; History; Tarih; Turkey; Türkiye