OKUL YÖNETİCİLERİNİN SOSYAL SORUMLULUĞU ALGILAMALARININ İNCELENMESİ'" - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı, "okul yöneticilerinin sosyal sorumluluğu algılamalarının incelenmesi konusu çerçevesinde, Okul yöneticilerinin sosyal sorumluluğa yönelik algılarının ne düzeyde Olduğunu ve bu algıların "cinsiyet, yöneticilik kıdemi, görev, mezuniyet ve görev yapılan okuldaki öğrenci sayısı" bağımsız değişkenlerine bağlı olarak istatistiksel olarak farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmada öncelikle sosyal sorumluluk olgusuna ait literatür incelenmiştir. İlgili literatürden hareketle veri toplamak amacıyla "Sosyal Sorumluluğu Algılama Ölçeği" geliştirilmiştir. Bu ölçek kullanılarak elde edilen verilerle araştırmaya katılan yönetici algılarının cinsiyet, yöneticilik kıdemi, görev, mezuniyet ve görev yapılan okuldaki öğrenci sayısı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ortaya konulmuştur. Araştırma kullanılan Sosyal Sorumluluğu Algılama Ölçeği, 660 yöneticiye ait veriler kullanılarak geliştirilmiştir. 120 madde Olarak hazırlanan anket taslağı için, kapsam geçerliliği yapılmak üzere uzman görüşüne başvurulmuş ve uzman görüşleri doğrultusunda 120 maddenin 44'ü atılarak anket 76 soruya indirilmiştir. 76 maddelik anket ile elde edilen veriler kullanılarak yapılan güvenilirlik, madde toplam, madde kalan, madde ayırt edicilik ve faktör analizi sonucunda elde kalan 24 maddeden oluşan ölçeğe Sosyal Sorumluluğu Algılama Ölçeği (SSAÖ) adı verilmiştir. 24 maddeden Oluşan SSAÖ'ndeki faktöre Sürdürülebilir sorumluluk, demokratik sorumluluk, yasal sorumluluk ve inovatif sorumluluk adları verilmiştir. Çalışmanın sonucunda cinsiyet, öğrenim derecesi ve görev yapılan okuldaki öğrenci sayısı değişkenlerinde anlamlı farklılık Olduğu görülmüştür.

The main goal of this study is to investigate on what degree the perception of school administrators towards social responsibility is and to see whether these perceptions show statistical differences according to gender, administrative seniority, duty, graduation and the number of students in their schools, under the framework of "the perception of school administrators in government primary and secondary schools based". Firstly the literature on social responsibility was examined. "A Scale of Social Responsibility Perception" has been created in order to collect data according to related literature. By the help of the data achieved with this scale, it has been introduced whether the perceptions of administrators differed according to gender, administrative seniority, duty, graduation and the number of students in their schools. The Scale of Social Responsibility Perception was created using data from 660 administrators. The questionnaire framework which was originally created with 120 questions was reduced to 76 questions after 44 were cut off according to our consultation to specialists. After conducting reliability, item-total, item-remainder, itemdiscriminative and factor analysis on the data achieved from the 76 item questionnaire, the remaining 24 item scale was called The Scale of Social Responsibility Perception (SSRP). Sustainable responsibility, democratic responsibility, legal responsibility, ınnovative responsibility were called to SSRP that consists of 24 items. Statistically meaningful diversity was observed in gender, graduation and the number of students in the administrotor's schools variables.
THE PERCEPTION OF SCHOOL ADMINISTRATORSTOWARDS SOCIAL RESPONSIBLITY
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları