Küresel bir güç olarak Avrupa : Avrupa Birleşik devletleri modeli - Can, Yasemin (My University, 2024)
Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla birlikte Soğuk Savaş sona ermiş, iki kutuplu dünya, yerini ABD odaklı tek kutuplu bir dünyaya bırakmıştır. Yugoslavya’nın dağılma sürecinde özellikle Doğu Avrupa’da krizler meydana gelmiştir. Bu krizler aynı zamanda Avrupa Birliği’nin ABD ve NATO’ya olan bağımlılığını ortaya çıkarmıştır. 1990’lı yıllar ve 2000’li yılların başları Orta Doğu coğrafyasında da sıcak gelişmelerin yaşandığı yıllardır. Körfez Savaşı, Irak’ın işgali, Afganistan’ın işgali gibi gelişmeler karşısında Avrupa Birliği ülkeleri ortak bir dış politika izleyememiştir. Avrupa Birliği devletleri arasında siyasal bir birliktelik sağlanamamıştır. Bu durum Avrupa devletlerinin önleyici, belirleyici, etkin bir güç olmasının önüne geçmiştir. 2000’li yıllarla birlikte Rusya ve Çin’in sergilediği küresel politikalar, dünyayı yeniden çok kutuplu hale getirmiştir. Özellikle ABD ve Rusya arasında gerçekleşen mücadele, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da oldukça sert sonuçlar doğurmuştur. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, savaşı Avrupa kıtasına taşımıştır. Orta Doğu’da yaşanan Arap Baharı gibi gelişmeler Avrupa’yı da etkileyen sonuçlar doğurmuştur. Bölgedeki istikrarsızlığın yarattığı göçler, Avrupa devletleri için de büyük sorun teşkil etmektedir. İsrail ve Filistin arasında yaşanan sorunlar bölgeyi çok yönlü gelişmelere açık bırakmıştır ve bölgedeki savaş şiddetlenmeye devam etmektedir. Bu çalışma tüm bu gelişmeler ışığında ‘Avrupa, küresel bir güç olmak için Avrupa Birleşik Devletleri’ni kurmalıdır’ hipotezi üzerine gerçekleştirilmiştir. Önce, Avrupalılık kimliğinin tarihsel gelişimi incelenmiş sonrasında ise Avrupa entegrasyonu ve onun günümüze kadar gelen ve devam eden sorunları irdelenmiştir. Böylece neden Avrupa Birleşik Devletleri kurulmalı sorusunun cevabı aranmıştır. Federalizm üzerine değerlendirmeler gerçekleştirilmiş ve Altiero Spinelli’nin federalizm yaklaşımı üzerinde durulmuştur. Çalışma nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Avrupa Birleşik Devletleri kavramı üzerine yapılmış çalışmalar sayıca sınırlı olduğundan çalışmanın literatüre naçiz bir katkı sunması hedeflenmiştir.

With the collapse of the Soviet Union, the Cold War ended and the bipolar world gave way to a unipolar world focused on the USA. During the dissolution of Yugoslavia, crises occurred especially in Eastern Europe. These crises also revealed the European Union's dependence on the USA and NATO. The 1990s and the early 2000s were years of hot developments in the Middle East geography. European Union countries could not follow a common foreign policy in the face of developments such as the Gulf War, the invasion of Iraq and the occupation of Afghanistan. A political unity has not been achieved among the European Union states. This situation prevented European states from being a preventive, decisive and effective power. Since the 2000s, the global policies of Russia and China have made the world multipolar again. Especially the struggle between the USA and Russia had very harsh consequences in the Middle East and Eastern Europe. Russia's invasion of Ukraine brought the war to the European continent. Developments such as the Arab Spring in the Middle East have had consequences that also affected Europe. Migrations caused by instability in the region also pose a major problem for European states. The problems between Israel and Palestine have left the region open to multifaceted developments, and the war in the region continues to intensify. In the light of all these developments, this study was carried out on the hypothesis that 'Europe should establish the United States of Europe in order to become a global power'. First, the historical development of European identity was examined, and then European integration and its problems that have survived to this day and continue to this day are examined. Thus, the answer to the question of why the United States of Europe should be established was sought. The study was carried out with qualitative research method. Since the studies on the concept of the United States of Europe are limited in number, the study is aimed to make a modest contribution to the literature.
Keywords: Avrupa Birleşik Devletleri; Avrupa Birliği; Avrupa Birliği ülkeleri; Avrupa’da Ortak Devlet United States of Europe; Common State in Europe; European Union; European Union countries; Federal Avrupa; Federal Europe