Bankacılık kesiminde risk yönetimi ve Türkiye’de 2001 krizi sonrası uluslararası bankacılık standartlarına uyum süreci - Kuzu, Volkan (My University, 2006)
Tüm dünyada teknolojik gelişmeler ve piyasalara getirilen düzenlemeler sermayenin serbest dolaşımına neden olmuştur. Sermayenin serbest dolaşımının piyasalarda gelişmesi çeşitli risklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu riskler, kredi riski, piyasa riski, operasyonel risk ve diğer (ülke riski, politik risk, yasal risk) risklerdir. 2001 ekonomik krizine kadar Türkiye’de risk yönetimine yeterli önem verilmemiştir. 2001 ekonomik krizden sonra Türkiye’de bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması çalışmaları hız kazanmıştır. Çalışmamızda risk yönetiminin reel sektörü, bankacılık sektörü ve devleti de kapsadığını açıklamak istedik. Bankacılık krizleri sadece bankacılık sektöründe değil, reel sektörü dolayısıyla ekonominin genelini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bankacılık sektöründen kaynaklanan riskler iyi yönetilmeyip kontrol edilmediğinde, ekonomik krizlere neden olacağı ve ekonomik krizlerin sadece bankacılık sektörünü değil ekonominin geneli olumsuz etkileyeceği sonucu çıkmaktadır.

In all the world, technological developments and deregulation caused to free circulation of capital. When free circulation of capital improved in the markets, various risks which credit risk, market risk, operational risk and other (country risk, politicial riski, legal risk) risks emerged. It wasn’t not being considered risk management importance enough in Turkey until 2001 financial crisis. After 2001 financial crisis, the restructuring workings in banking sector has accelerated in Turkey. In this study, we want to explain risk management that including real sector, banking sector and also government. Banking crises influence not only banking sector but also real economy negatively. When economic crisis emerged banking sector, ıt makes no different, the risks can’t be managed and controlled effectively crisis may occur and effects of crises may not be limited to the banking sector also the whole economy.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Risk Yönetimi; Uluslararası Bankacılık