Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı spor yöneticilerinin iş doyumlarının insan kaynakları yönetimi açısından incelenmesi - Kepoğlu, Abdurrahman (My University, 2011)
Bu araştırma ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Taşra Teşkilatı'nın insan kaynakları yönetimi açısından analizi amaçlanmaktadır. Analizde İş Doyumu'nun değerlendirmesi kullanılmıştır. Evrenimizi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Teşkilatını oluşturan 81 İl Müdürlüğü oluşturmuştur. Örneklemimizi ise Türkiye genelinde 7 bölgeden ekonomik ve sosyal durumlarına göre seçilen 3' er ildeki İl Müdürlüklerinde çalışan spor yöneticileri oluşturmuştur. İlk anket 2001 ikici anket ise 2011 yılında uygulanmıştır. Analiz iki aşamada yapılmıştır; birinci aşamada, Minnesota Satisfaction Qestionnaire (MSQ) iş doyumu ölçeğinin 5 alt boyutuna göre kendi içerisinde ortalama değerleri ve puanları hesaplanmıştır. Elde edilen bu puan ve ortalamalar İnsan kaynakları yönetiminin 5 boyutu açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca Spor yöneticilerinin iş doyumlarını etkileyen iç ve dış çevre faktörlerinden sağladıkları doyum düzeyi ortalama değerleri ve puanları değerlendirilmiştir. İkinci aşamada ise 10 yıllık süreç içerisinde Birinci aşamada bahsedilen iş doyumu faktörleri arasında değişmenin anlamlı olup olmadığı nonparametrik testlerden olan ilişkili örneklem testi kullanılarak 0, 05 önem düzeyinde belirlenmiştir. Analiz sonucunda; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı spor yöneticilerinin 10 yıllık süreç içersinde görevlerinde yeterli derecede iş doyumu sağladıkları ve süreç içerisinde sadece 4 yargıda iş doyumlarının anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir. Araştırmamız, elde edilen sonuçlara ilişkin öneriler geliştirilerek sonuçlandırılmıştır. nsan Kaynakları Yönetimi, İş Doyumu, Spor Yöneticisi

ANALYSIS OF THE JOB SATISFACTION AT HUMAN RESOURCES AT THE LOCAL SPORT MANAGEMENT OF GENERAL DIRECTION OF YOUTH SPORT ADMINISTRATOR The aim of this study is to analyse in term of human resources management in the general directorate of the provincial organization of Youth and Sport. In this research we used job satisfaction analyze method. The study is completed of 81 city management which are at the basis of Directorate General of Youth and Sport. Our examples are created by sport management who works in city managers and they selected from 7 regions of according of their social and economic situation. First questionnaire is applied in 2001 and second one is in 2011. The analyze is done in two phases. In the first phase, mean values and points are calculated from according to 5 sub- dimension of Minnesota Qestionnaire's scale of job satisfaction. This mean values and points are evaluated the terms of 5 sub-dimension of human resources management. Also, satisfaction level mean values and points that gained from external and internal enviromental factors which effect job satisfaction of sports managers evaluated. In second phase during 10 years. we used the nonparamatric test (Two Related Samples) (p<0,05) for analyzed job satisfaction factors which are in first phase. According to this results, sport managers who work in local offices of the general directorate of Youth and Sport, have gained sufficient job satisfaction during 10 years and in this process their job satisfaction have meaningful improvement. The results of this research was concluded of that develop new recommendations. Key Words: Human Resource Management, Job Satisfaction, Sport Administration
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; İnsan Kaynakları Yönetimi_Spor; İş Doyumu; Spor Yöneticiliği