Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Eğitimi ders programlarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik bir araştırma - Boynak, H. Ferdi (My University, 2002)
Bu tez çalışmasında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Eğitimi mezunlarına yönelik bir anket çalışması tasarlanıp gerçekleştirilmiştir. Anket çalışması ile Elektronik ve Haberleşme Eğitimi mezunlarının aldıkları derslerin iş yaşamlarındaki gereklilik dereceleri, bu derslerin öğrencilikleri sırasında fakültedeki hazırlık dereceleri ile laboratuarların dersleri ne ölçüde destekledikleri değerlendirilmiştir. Ayrıca günümüzde, iş yaşamı için çalışanların taşımaları gerekli beceri ve davranışların eğitim tarafından öğrencilere ne düzeyde kazandırıldığı değerlendirilmiştir. Tez çalışmasının giriş bölümünde küreselleşme ve güncel diğer gelişmelerle bunların eğitim dünyası ile ilişkileri ortaya konmuştur. İkinci bölümde endüstriyel yönden gelişmiş ülkeler ile Türkiye'nin teknik öğretmen eğitim sistemleri incelenmiş, gözlenen farklılıklar ortaya konulmuştur. Elektronik öğretmenlerinin çalıştığı orta öğretim kurumları tanıtılarak programlarındaki dersler ve içerikleri, Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Programının dersleri ve içerikleri karşılaştırılmıştır. Daha sonra teknoloji eğitimi programlarının tasarımı ve geliştirilmesi için gerekli olan noktalar ile elektronik teknolojisinin güncel ve gelecekteki olası konuları araştırılarak geleceğe yönelik bir bakış açısı elde edilmiştir. Eğitimin yeni paradigmaların neler olduğu, eğitimde toplam kalite kontrolü, istatistiksel süreç kontrolü, tez çalışmasında kullanılan istatistiksel kontrol teknikleri ve araçları sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise tez çalışmasının amaçları, önemi, varsayımları, yöntemi ve yapılan hazırlıklar yer almaktadır. Elle ve Web üzerinden yapılan anket uygulamasının hazırlık evresi de bu bölümde sunulmuştur. Dördüncü bölümde istatistik yazılımı ile işlenen verilerle elde edilen temel istatistikler, histogramlar, grup istatistikleri, ve bunların güvenirlik testleri ile faktör analizi sonuçları değerlendirilmiştir. Son bölümde literatür araştırması ve uygulama sonuçları yorumlanarak Elektronik ve Haberleşme Eğitimi nın geliştirilmesine yönelik yeni önerilerde bulunulmuştur. In this dissertation, a survey designed for the graduate students of the Electronics and Communication Education Department, Faculty of Technical Education in Marmara University is applied. The aim of the survey is to determine the necessity of the courses, which were taken by the students during their undergraduate studies, for their business life and the adequacy of the content of the courses and the supportive role of the laboratory in these courses. The learning outcomes consist of skills and behavior are determined by examining the literature on this subject and in what extent these skills are gained by the students in the Electronic and Communication Programme are also evaluated. These assessments are made statistically by using the techniques and tools of the quality control. In the first chapter of the dissertation, globalization and other current developments and their effects on the education are examined. Current debates on education are discussed. In the second chapter, education for technical teachers is examined in the industrialized countries and Turkey and the differences between these two are illustrated. After the introduction of the high schools where the teachers of Electronics teach, the courses and their contents in these high schools are compared with the ones in the Faculty of Technical Education, Electronics and Communication Programme. After this, another research is presented in order to determine the important points in the curriculum design and development for education of engineering and technology. New paradigms and total quality control in education, statistical process control, and statistical control tools used in the dissertation are presented. In the third chapter, the aim and the importance of the dissertation, and postulates and method of the research are explained. The preparation process of the survey, which is carried out by classical methods and on web, is also presented. In the forth chapter, descriptive statistics and histograms, which are obtained by the data processed with a statistics software, reliability tests, and the results of factor analysis are evaluated. In the final chapter, the results of the research are evaluated and new suggestions are made to improve the Educational Programme on Electronics and Communication. B
Keywords: Eğitim; İletişim mühendisliği; Uygulamalı fizik