İbn-i Abdi Rabbih şiirinde fonetik yapı - Kalam, Alaa Eddin Abo (My University, 2022)
Şairler nezdinde şiirin anlamı ile fonetik yönü arasındaki bağı inceleyen araştırmalar sayıca azdır. Ayrıca bu araştırmaların büyük çoğunluğunda daha çok fazla teorik yön öne çıkarılmış olup bu teorik yönün uygulamaya dökülmüş hali nispeten geri kalmıştır. Bu çalışma, şair İbn-i Abdi Rabbih 'in şiirinin fonetik güzellik yönlerini araştıracak ve fonetik-anlam ilişkisi sorununu gündeme getirecektir. Araştırma,şiirin akustik çalışmaları çerçevesinde dönmektedir. Bu araştırmanın ortaya çıkardığı sorular şunlardır: 1- Şair İbn-i Abdi Rabbih için poetik müziğin bileşenleri nelerdir ve bu bileşenler şairin şiirini diğerlerinden farklı ve ayrı kılmada ne kadar başarılıdır? 2- Müzik ve lafızlar, anlamın oluşumuna katkı mı sağlamakta veya ifadelere yeni çağrışımlar mı katmaktadır? Yoksa müzik anlamın dışında sadece bir ritim olmaktan mı ibarettir? 3- İbn-i Abdi Rabbih'in şiirsel amaçları ile seçtiği vezinler ve kafiyeler arasındaki bağlantı nedir? Araştırma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Önsöz, şiirsel müzik kavramından ve şiirsel müziğin antik ve modern eleştirmenlerinin ve filozoflarının vizyonundan ve rolünden bahsetmekte iken birinci bölümde şiir vezninin estetiği ve veznin şiirin anlamı ile olan bağlantısı, ikinci bölüm kafiyelerin estetiğini, üçüncü bölüm ise dahili müzik ve onun tasrî', tekrâr, tedvîr, cinas ve tazmîn gibi farklı türleri ele almaktadır. En nihayetinde ise bir sonuç ve araştırma sonuçlarına yer verilecektir. Araştırma yöntemi olarak betimleyici ve analitiktik yöntem seçilmiş olup bu çalışma, şair İbn-i Abdi Rabbih'in şiirini çeşitli biçimlerde betimlemek, bilgi ve veri toplamak ve en nihayetinde beklenen sonuçlara ulaşmak için toplanan verileri analiz etme üzerinedir.

The research that has been concerned with studying the musical aspect related to the meaning of poets is very few, and in most of them there is a lot of theorizing and less of practising. This study will investigate the aspects of the musical beauty of the poet Ibn Abd Rabbo Al-Andalusi, and it will raise the problem of the relationship between music and meaning. The research revolves within the framework of acoustic studies of poetry, and raises the following questions: 1 - What are the components of poetic music for the poet Ibn Abd Rabbo, and how diverse and successful is it in making his poetry distinct and different from others? 2 - Do music and words participate in constructing the meaning, or do they add new connotations to the expressions, or are they just a rhythm outside the meaning? 3 -What is the connection between Ibn Abd Rabbo’s poetic purposes and the rhyming scheme and rhymes he chooses? The research consists of an introduction and three chapters: The preface talks about the concept of poetic music and the vision of ancient and modern critics and philosophers of poetic music and its role. And the first chapter talks about the aesthetic of poetic meter and the connection of scheme with the meaning of the poem. The second chapter deals with the aesthetics of rhymes, and the third chapter deals with internal music and its different types. Then a conclusion includes the search results. The research method is descriptive and analytical, describing the poetry music of the poet Ibn Abd Rabbo in its various types, collecting information and data, and then analyzing the collected data to reach the expected results.
Keywords: Fonetik yapı - Şiir - İbn-i Abdi Rabbih- Müzik İbn-i Abdi Rabbih - Poetry; Islam; İslam; poetry music