Marmara Üniversitesi Göztepe kampüsü için hibrit enerji kaynaklarının tekno-ekonomik ve çevresel açıdan incelenmesi - Aykut, Ercan (My University, 2019)
Günümüzde teknolojinin gelişmesine paralel olarak elektrik enerjisi tüketimi de hızla artmaktadır. Bu enerji talebini karşılayabilmek için enerjinin verimli kullanılması çok önemlidir. Artan yakıt fiyatları, enerji ihtiyacı, kirlenme ve sera gazı salınımı nedeniyle çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hızla artmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli oldukça yüksek olduğu için ülkemizde de jeotermal, rüzgar, güneş, biokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı artış göstermektedir. Bu tez çalışması kapsamında enerji ihtiyacının konvansiyonel enerji kaynakları ile karşılanan Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi için yenilenebilir enerji kaynakları temelli bir hibrit güç üretim sistemi önerilmiştir. İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı olan Göztepe mevkiine ait yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli enerji kaynakları türünde detaylı olarak analiz edilmiştir. Yenilebilir enerji kaynakları potansiyelleri detaylı olarak irdelendiğinde rüzgar, güneş ve biokütle enerji kaynakları ile yerleşkenin enerji ihtiyacının karşılanabileceği yapılan potansiyel değerlendirme analizleri ile ön görülmüştür. Yerleşkenin enerji ihtiyacını karşılayacak optimum hibrit yenilenebilir enerji kaynaklarının ve en uygun hibrit güç üretim konfigürasyonların belirlenmesinde Amerikan Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarında geliştirilmiş ve güvenilirliği ispatlanmış olan HOMER yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. HOMER yazılımı ile yerleşkenin enerji ihtiyacını karşılayacak tüm hibrit güç üretim senaryoları detaylı olarak analiz edilmiştir. Birim enerji maliyetini dikkate alarak en optimum güç üretim sistemi belirlenmiştir. Aynı zamanda her bir hibrit güç üretim sistemi için bugünkü toplam net maliyet, başlangıç maliyeti ve bakım onarım maliyeti gibi diğer ekonomik parametreler yanında CO, CO2, SO2, NH3 gibi sera gazı emisyonlarını içeren çevresel parametreler de incelenmiştir.

Nowadays, parallel to the advance in technology, electric energy consumption is increasing rapidly. In order to supply the energy demand, it is significant to use energy efficiently. Due to the increasing fuel price, energy need, environmental pollution and emission of greenhouse gas, the use of renewable energy sources is growing. Because of the potential of renewable energy is high in Turkey, renewable energy sources such as geothermal, wind, solar and biomass are used to generate electrical energy in many districts. In the content of this thesis study, an optimum renewable energy based hybrid power generation system is proposed for Marmara University Goztepe Campus whose energy is normally supplied by conventional energy resources. In the study, the potential of renewable energy is analyzed in detail by means of the renewable sources. According to the analysis it is clear that the energy need of the Goztepe campus can be supplied by wind, solar and biomass resources. HOMER software which is developed by the American National Renewable Energy Laboratory is used to determine the optimum hybrid renewable power generation system and its configurations. All of the hybrid renewable power generation system sceneries supplying the energy demand of the campus is investigated in detail. Considering the unit energy cost, the optimum systems is determined. Meanwhile, besides the economical parameters such as net present cost, initial cost and maintenance cost, environmental parameters including greenhouse gas emissions such as CO, CO2, SO2, NH3 is examined for each hybrid renewable power generation system.
Keywords: Güç kaynakları; Hibrit Yenilenebilir Enerji Kaynakları; HOMER; HOMER Hybrid Renewable Sources; Power resources