Investigation of ferulic acıd and curcumin effects on cisplatin-induced nephrotoxicity in rats - Bami, Erliasa (My University, 2014)
. ÖZET Sıçanlarda Ferulik Asit ve Curcuminin Sisplatin Kaynaklı Nefrotoksisite Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Birçok çalışmada, klinik eczacının ilaçla ilgili problemlerin önlenmesi ve çözümlemesinde faydalı görevleri olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda, ferulik asit ve curcuminin sıçanlarda sisplatin kaynaklı akut nefrotoksisiteye karşı protektif etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Toplamda 36 sıçan, kontrol, toksisite ve tedavi olmak üzere 6 farklı gruba ayrılmıştır. İlk günden itibaren kontrol ve tedavi gruplarına sırasıyla serum fizyolojik, ferulik asit veya curcumin uygulanırken, toksisite ve tedavi gruplarına 2. gün tek doz sisplatin uygulanmıştır. Sisplatin uygulanmasından 72 saat sonra hayvanlar sakrifiye edilmiştir. Hayvanların kan örnekleri ve böbrekleri ileri inceleme amacıyla alınmıştır. Hayvan ağırlıkları, böbrek fonksiyon parametreleri, oksidatif stres parametreleri ve hayvan serum veya böbrek dokularında antioksidatif durum ölçülmüştür. Sisplatin uygulaması BUN (Blood Urea Nitrogen), kreatinin, MDA (Malondialdehyde), MPO (Myeloperoxidase), TOS (Total Oxidative Status), PtNT (Protein Nitrotyrosine) seviyelerinin yükselmesine sebep olarak böbrek bozukluğunun gerçekleştiği gösterilmiştir (p<0.05). Toksisite grubundaki histolojik incelemeler anormal böbrek morfolojisi göstermiştir; ayrıca apoptozu gösteren pozitif TUNEL hücrelerine en çok sisplatin uygulanan hayvanların böbreklerinde rastlanmıştır. RT-PCR (Real Time Quantitative Protein Chain Reaction) yöntemiyle ölçülen HO-1 (Heme Oxygenase-1) seviyeleri toksisite grubunda düşük olarak seyretmiştir, aynı düşüş TAS (Total Antioxidative Status) seviyelerinde de görülmüştür. Bütün bu parametrelerde ferulik asit ve curcumin tedavisinden sonra iyileşme görülmüştür (p<.0.05). Sonuç olarak ferulik asit ve curcumin tedavisi anlamlı derecede oksidatif stresi önleyerek, antioksidatif durumu yükselterek ve histolojik değişimleri normale dönüştürerek, renoprotektif ve antioksidan etkilere sahip oldukları görülmüştür. Anahtar Sözcükler: nefrotoksisite, sisplatin, ferulik asit, curcumin, klinik eczacılık .

Investigation of Ferulic Acid and Curcumin Effects on Cisplatin-Induced Nephrotoxicity in Rats Erliasa Bami; Supervisor: Assist. Prof. Dr. Betul Okuyan, Clinical Pharmacy Department. Clinical Pharmacists’ beneficial role on preventing and solving drug induced problems appears in several studies. This study aimed to determine the protective effects of ferulic acid (FA) and curcumin against cisplatin induced nephrotoxicity in rats. A total of 36 animals were divided into 6 groups consisting of control, toxicity and treatment groups. Starting from the first day of the experiment, control and treatment groups have been administered saline, FA and curcumin respectively, while toxicity and treatment groups were injected single cisplatin doses on the second day of the experiment in order to obtain acute nephrotoxicity. Animals were sacrificed 72 hours after cisplatin administration. Blood samples and kidneys were taken for further investigations. Animal weights, renal function parameters, oxidative stress parameters, antioxidant status were assessed in serum samples or kidney tissues. Cisplatin administration resulted in high BUN (Blood Urea Nitrogen), creatinine, MDA (Malondialdehyde), MPO (Myeloperoxidase), TOS (Total Oxidative Status), PtNT (Protein Nitrotyrosine) levels, indicating renal function disorder (p<0.05). Histological observations showed abnormal morphology of the kidney; in addition TUNEL positive cells indicating apoptosis appeared mostly in cisplatin administered animals kidneys. HO-1 (Heme Oxygenase-1) levels measured by RT-PCR (Real Time Quantitative Protein Chain Reaction), revealed antioxidant depletion due to cisplatin administration in toxicity group animals as well as TAS (Total Antioxidative Status). All parameters showed improvement in groups treated with FA and curcumin (p<0.05). FA and curcumin treatments were found significant in preventing oxidative stress, increasing antioxidative status and regaining histological parameters to normal, indicating renoprotective and antioxidant effects for these phenolic compounds. Key Words: nephrotoxicity, cisplatin, ferulic acid, curcumin, clinical pharmacy
Keywords: Curcumin; Ferulik Asit; Klinik Eczacılık; Nefrotoksisite; Sisplatin; Türkiye