Ekstra ağırlık ile yapılan orta mesafe koşularda sodyum bikarbonat alımının performans üzerine etkisi - Dut, İsmail (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada ekstra ağırlık ile yapılan orta mesafe koşularında dışarıdan sodyum bikarbonat (NaHCO3) alınmasının performansa etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul ilinde yaşayan ortalama yaşları 26,38 ± 2,81 (yıl), spor yaşları 5,92 ± 1,84 (yıl), vücut ağırlığı en fazla 100 kg. olan ve ulusal müsabakalara katılmış, spor deneyimleri ve performansları birbirine yakın olan (n=13), erkek dayanıklılık sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada sporcuların vücut ağırlığının yüzde yirmisine (%20) eşit olan ağırlık sırt çantasına içerisine konularak yapılan Copper koşu testi ile performans ölçümleri yapılmıştır. Ölçümlerden önce ısınma protokolu uygulanmış ve test günleri arasında en az 48 saat olacak şekilde, üç farklı günde testler yapılmıştır. Sporculara koşudan 90 dk önce plasebo grubuna 20 gr. nişasta karıştırılmış 300 ml meyve suyu ve diğer gruba ise 0,3 gr/ kg dozajında sodyum bikarbonat (NaHCO3) 300 ml meyve suyuna karıştırılarak tek kör (single blind) yöntemi uygulanarak verilmiştir. Test günlerinde antropometrik ölçümler, kan laktatı, koşu mesafesi ve kalp atım hızları ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmada elde edilen sonuçlar arasındaki farklar SPSS 21 kullanılarak Tekrarlayan Ölçümler ANOVA analizi ile 0,05 anlamlılık düzeyinde incelenmiştir. Ölçümler sonuncunda dışarıdan sodyum bikarbonat (NaHCO3) alımında koşu mesafelerin arttığı ve kan laktat seviyelerinde anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur (p<0,05). Fakat kalp atım hızında istatistik olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Sonuçlar : Sonuç olarak sporcuların vücut ağırlığının yüzde yirmisi oranında ek ağırlık kullanarak yaptığı Cooper koşu testinde sodyum bikarbonat (NaHCO3) kullanan sporcularda performans artışı meydana gelmiştir.

Purpose: In this study, it is aimed to investigate the effects of the intake of sodium bicarbonate (NaHCO3) on the middle distance running with extra weight. Materials and Methods: All of endurance athletes taking part in the study are from Istanbul, they have similar sportive background and performance, with average age of 26,38 ± 2,81 (years), 5,92 ± 1,84 (years) of sport experience, and with maximum body weight of 100 kg. and national competitions were recorded, (n=13) man endurance athletes participated voluntarily. In the study, performance measurements were made by using the Copper run test, carrying in the weight backpack, which was equal to twenty percent (20%) of the body weight of the athletes. Tests were performed on three different days, with a warm up protocol prior to the measurements and at least 48 hours between test days. The athletes were given 20 gr. 300 ml fruit juice mixed with starch, and sodium bicarbonate (NaHCO3) at a dosage of 0,3 g / kg were mixed with 300 ml fruit juice and applied by single blind method. Anthropometric measurements, blood lactate, running distance and heart rate were measured on the test days. Results: The analysis in this study were carried out with the SPSS 21 program and the Repetitive Measurements were analyzed with the ANOVA analysis at 0,05 significance level. As a result, it was found that running distances in the intake of sodium bicarbonate (NaHCO3) increased and there was a significant difference in blood lactate levels (p <0,05). However, there was no statistically significant differences in heart rate (p> 0,05).Conclusion: To conclude, the performance of athletes using sodium bicarbonate (NaHCO3) increased in the Cooper running test, which was performed by the athletes using the additional weight of 20 percent of the body weight.
Keywords: Additional Weight; Copper Test; Copper Testi; Ek Ağırlık; Performance; Performans; Sodyum Bikarbonat; Tactical Athlete; Taktik Atlet Sodium Bicarbonate