Farklı dirençlerle uygulanan kuvvet antremenlarının kız çocuklarının fiziksel ve kas-kuvvet gelişimlerine olan etkisinin incelenmesi - Yıldız, İrem (My University, 2009)
Bu araştırma, aynı türdeki kuvvet antrenmanlarında uygulanan değişik dirençlerin kas kuvveti ile fiziksel gelişime etkilerinin belirlenmesi ve farklılıklarının ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya voleybol sporu yapan 10,6 yaşlarındaki 36 kız çocuğu alınmıştır. Katılımcılar, tesadüfî yöntemle lastik (L, n=12), kum torbası (KT, n=12) ve kontrol (KON, n=12) olmak üzere üç grubu ayrılmıştır. Her üç grup haftanın iki günü bir saatlik voleybol antrenmanına katılmıştır. Buna ek, L ve KT grupları 10 hafta, ana kas gruplarına (biceps, triceps, quadriceps, hamstring, karın, sırt) yönelik altı hareketten oluşan dairesel kuvvet antrenman programına alınmıştır. Gruplara antrenman sezonunda haftada iki gün, (10RM) % 50-75 şiddetinde 1-4. hafta 10x 2 set, 5-7. hafta 12x 2 set, 8-10. hafta 15x 2 set düzeninden oluşan 45–60 dakikalık bir çalışma uygulanmıştır. Araştırmanın öncesi ve sonrasında fiziksel özellikler (yaş, boy, vücut ağırlığı, dinlenik nabız, sistolik ve diastolik basınç) ölçülmüş; bazı antropometrik ölçümlerle vücut kompozisyonları (BKI, yağ ağırlığı, % yağ, kas kemik ağırlığı) belirlenmiştir. Patlayıcı kuvvet ve kuvvette devamlılığın tespiti saha testleri (dikey sıçrama, durarak uzun atlama, mekik, ters mekik, şınav) ile yapılmış; ayrıca el dinamometresiyle (JTHEC Medikal Power Track II) izometrik kuvvet testleri uygulanmıştır. KON grubu çalışmaya, kuvvet ve vücut kompozisyonu değerlerinde L ve KT’den daha iyi düzeyde başlamış ve bu durum araştırmamızda bir sınırlılık oluşturmuştur. Ancak L ve KT’nin, kuvvet ön testlerinde gösterdikleri düşük performans ve vücut kompozisyonundaki istatistiksel anlamlı farklılıklar son testlerde kapanmıştır. Ayrıca kas kemik ağırlıkları artmış; yağ ağırlığı ve % yağ oranını ise azalmıştır. Fakat bu gelişmeler L, KT ve KON grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yaratmamıştır. KT sırt bölgesindeki izometrik kas kuvvetinde, KON grubuna oranla anlamlı artış sağlamıştır (p˂0,05). Uygulanan kuvvet antrenman programının çocukların fiziksel gelişimlerindeki doğrusal artışa olumsuz bir etkisi olmamıştır. Anahtar kelimler: Kum torbası, kuvvet antrenmanı, puberte öncesi, lastik, vücut kompozisyonu

The evaluation of the effects on different resistance aids used in same strength trainings on physical and muscle-strength developments of girls. The purpose of this study was to determine the differences of two resistance aids which used at the same type strength training program and evaluate the effects of such trainings on muscle strength and physical developments. Total of 36 girls volleyball players in age of 10.6 were participated to this study. The participants were divided randomly into three groups: Rubber (R, n=12), wrist sand bag (WSB, n=12) and control (C, n=12). All three groups participated to an hour volleyball training twice a week. In addition to this training, the R and WSB groups applied also to a circuit strength training program for 10 weeks in the training session. In the scope of this program six movements that targeted the main muscle groups (biceps, triceps, quadriceps, hamstring, abdomen, back) were used. The intensity of this program was 50-75 % (10 RM), at the reps of l0x2 sets for the lst-4th weeks, 12x 2 sets for the 5 th -7th weeks, 15x 2 sets 8 th - 10th weeks. The physical characteristics of the participants (age, height, body mass, rest pulse, diastolic and systolic pressure) were recorded at the beginning and end of this study. Anthropometric measurements were also recorded to determine the body compositions (BMI, F %,FM, LBM). Explosive strength and strength were determined using field tests (vertical jump, standing long jump, curl-up, push-up, and trunk-lift). In addition to these tests isometric strength tests were applied by using the hand dynamometer hand dynamometer (JTHEC Medical Power Track II). The strength and body composition measurements of the control group were significantly better than the R and WS at the beginning of this study and this situation created some difficulties. But these differences were diminished at final tests. Muscle bone mass was increased; fat mass and fat % were decreased but these findings between R, WB and C groups, statistically was not significant. WS group showed increase in isometric muscle strength at upper back region compared to C group this increase was statistically significantly (p<0,05). It was determined that the strength training program which was used in this study did not have any negative effect on the linear increase in physical developments of children. Key words: Body composition, prepuberty, rubber, strength training, wrist sand bag
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Spor