1924 Antalya gazetesinin baş makalelerinin transkripsiyonu ve yazımı - Azakoğlu, Necip (My University, 2010)
8 Eylül 1922’de günlük olarak yayın hayatına başlamış olan Antalya gazetesinin imtiyaz sahibi Mehmet Emin Efendi ve yazı işleri müdürü Mehmet Enver Bey’dir. Gazetenin yazarları arasında ise Zeki, Mustafa ve Şefik Beyler yer almaktadır. Antalya gazetesi Cumhuriyet Dönemi boyunca yayın hayatına bazı aralar vererek devam etmiştir. Çalışmanın konusu olan dönemde gazetenin başyazılarının çoğunluğu Doktor Ferruh Niyazi tarafından yazılmıştır. Diğer yazılarda ise “Ertuğrul” ya da “Antalya” imzaları görülmüştür. Antalya gazetesi başyazılarında birbirinden farklı pek çok konu işlenmiştir. Bu konular yerel olmaktan çok ülke genelini ilgilendiren yazılar olmuştur. Bu yazılar çoğunlukla iç politika, dış politika, ekonomi ve sosyal hayat hakkında yazılmış yazılardır. Gazetede yer alan yerel içerikli başyazılarda ise şimendifer ve limanların durumu, yolsuzluklar, salgın hastalıklara karşı yeterli tedbirin alınamaması, su ve elektriksizlik nedeniyle halkın mağduriyeti gibi konular işlenmiştir. Gazetenin başyazılarında işlenen konulara, yapılan eleştiri ve önerilere bakıldığında Antalya gazetesinin Cumhuriyetin ilanının birinci yılında hükümetin icraatlarını çok yakından izlediği görülmektedir. Gazete Ankara’dan yayılan yeni fikirlere hemen gösterdiği reaksiyonla da ülkenin düşünce hayatına dahil olduğunu ortaya sermektedir.

In September 8th, 1922, The Antalya Newspaper had started its daily publication life. Mehmet Emin Efendi was the holder of the privilege of the Newspaper and Mehmet Enver Bey was the director of the Newspaper. Zeki, Mustafa and Şefik were among the writers of the Newspaper. During Republic Period, Antalya Newspaper had continued its publication life but sometimes it has given breaks. Dr. Ferruh Niyazi was the editorial main writer of the Newspaper during the period which is the subject of this thesis. The signiture of ‘Ertuğrul’ and ‘Antalya’ were seen in other articles. Different subjects were mentioned in the editorial articles of the Antalya Newspaper. These subjects were mostly about Turkey’s general matters instead of local matters.These articles were about interior and exterior politics, economical and social life. The editorial articles about local issues were mentioned to the situation of railway and harbor; unlawfulness and also about unjust treatment of Antalya citizens because of lack of caution to prevent epidemic diseases and lack of water and electricity. According to the subjects of the articles of Antalya Newspaper and also according to the criticism and suggestions that were made to these articles, it is seen that, at the first year of the Republic of Turkey, The Antalya Newspaper had followed achievements of the Government at close range. The Antalya Newspaper had given reactions immediately to the new opinions spread out from Ankara. Accordingly, we can say that, the Antalya Newspaper had an important role in intellectual life of Turkey.
Keywords: Cumhuriyet Tarihi; Tarih