Determination of atmospheric mixing heights using göztepe radiosonde measurements - Atalay, Soner (My University, 2008)
GÖZTEPE RADIO-SONDE RASATLARI KULLANILARAK ATMOSFERİK KARIŞIM YÜKSEKLİĞİNİN TANIMLANMASI Karışım yüksekliği saatlik veya saatten daha kısa zaman içerisinde konveksiyon veya mekanik türbülansla dikey yönde yayılımı tanımlamasından dolayı Çevre Meteorolojisinde önemli bir parametredir. Kirletici konsantrasyonlarının tahmininde de güvenilebilir karışım yüksekliği değerlerine gereksinim duyulmaktadır. Karışım yüksekliği ölçümünü geliştirmek için birçok çaba sarf edilmiştir. Radio-Sonde gönderimleri karışım yüksekliği tahmini için en çok kullanılan metoddur. Bu gönderimlerden elde edilen karışım yükseklikleri meteorolojik ön işlemcilerde de kullanılmaktadır. Karışım yükseklikleri hava kirliliği modelleme çalışmalarında en çok ihtiyaç duyulan bilgiler arasındadır. Bu bilgiler çoğu gelişmiş ülke bilgi bankalarında bulunmaktadır. Böyle veri bankalarının ülkemizde bulunmaması nedeniyle, yapılan bu çalışma sonucunda atmosfer düşey yapısı ile ilgili değerli bilgi birikimi sağlanmıştır. Karışım yüksekliği değişimi 1995-1996 yıllarında Devlet Meteoroloji Ofisinin sağladığı günde iki defa yapılan Göztepe Radio-Sonde rasatlarının analizi ile belirlenmiştir. Holzworth, Coulter, Goldman, Heffter ve Stull metotları sabah ve öğleden sonra karışım yüksekliği hesabında kullanılmıştır. Stull metodunun sabahları ve akşamları karışım yükseliği tanımlanmasında en etkili yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.

DETERMINATION OF ATMOSPHERIC MIXING HEIGHTS USING GÖZTEPE RADIOSONDE MEASUREMENTS In environmental meteorology, mixing height is an important parameter because it defines the height to which pollutants, released at the ground, are vertically dispersed by convection or mechanical turbulence within a certain time scale of about an hour or less. Reliable values of mixing height are needed, e.g., for environmental monitoring as well as the prediction of pollutant concentrations. Therefore, greater efforts are being made to improve the estimation of mixing heights. Radiosonde ascents provide the most common database for mixing-height estimation. Mixing heights obtained from these ascents are also used in meteorological pre-processors. Mixing height data are among the most required information in the air pollution modeling studies. These data are available in most of the developed countries’ data banks. Since no data bank were available for Turkey, available radiosonde measurements were analyzed. At the end of the study, valuable information on the vertical structure of the atmosphere was gathered. Variation of mixing height was determined by analyzing the twice daily Göztepe radiosonde measurements of 1995-96 obtained from the State Meteorological Office. Holzworth, Coulter, Goldman, Heffter and Stull methods used for the determination of morning and afternoon mixing heights. Stull method was accepted as the most effective method for determination of the mixing height in the morning and afternoon cases.
Keywords: Çevre Mühendisliği