İş Stresi İle Örgütsel Bağlılığın Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi: Bankacılık Sektörü Üzerine Bir - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Artan rekabet koşulları ve küreselleşmenin hız kazanmasıyla yeni yönetim anlayışı çalışanları, örgüt amaçlarına ulaşmaları yönünde daha etkin davranışlar sergileyecek şekilde desteklemektedir. Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışları literatürde ve iş dünyasında en fazla ilgi gören kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Örgüte bağlılık duyan ve örgütsel vatandaşlık davranışı gösteren çalışanlar daha verimli iş ortamlarının yaratılmasına yol açabilmektedirler. Ancak iş dünyasında çalışanlar, mevcut çalışma koşullarını olumsuz etkileyecek faktörlerin sürekli etkisi altındadırlar. Söz konusu faktörlerden iş stresi, belirgin bir ölçüde, günümüzün örgüt yapısını ve çalışanlardan beklenen bağlılığı etkilemeye devam etmektedir. Diğer yandan araştırma alanını oluşturan finans sektörü de diğer hizmet sektörleri gibi iş stresinin çalışanlar üzerindeki etkilerinin en belirgin görüldüğü sektörlerdendir. Bu araştırmada iş stresi, örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin varlığı bankacılık sektöründe test edilmiştir. Araştırma sonucunda, çalışanların örgütsel bağlılıkları ile örgütsel vatandaşlık davranışının bilinçlilik, özveri, örgüt erdemi, nezaket ve centilmenlik boyutlarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Diğer yandan, banka çalışanlarının iş stresi ile örgütsel vatandaşlık davranışlarının hem nezaket hem de bilinçlilik boyutları arasında ise negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır.

With increasing competition conditions and the acceleration of globalization, organizations' new management approach now support employees in the direction of attaining the objectives of the organization to have more effective behaviors. However, employees in the business world are under the constant influence of factors that will affect their current working conditions negatively. In this context, job stress continues to influence today's organizational structure significantly. In this context, organizational commitment and organizational citizenship behavior in the literature emerges as the most coveted concept in the business world. The employees that have organizational commitment and organizational citizenship behavior may lead to the creation of more efficient work environment. In this study, the relationship between organizational commitment, job stress, and organizational citizenship behavior is investigated in banking sector. As a result, it has been found that, bank employees' organizational commitment and organizational citizenship behavior affect courtesy, altruism, civic virtue, conscientiousness and sportsmenship, positively. On the other hand, bank employees' organizational citizenship behavior with work stress has a negative effect on courtesy and consciousness.
An Investigation of the Effects of Workrelated- Stress and Organizational Commitment on Organizational Citizenship Behavior: A Research on Banking Industry
Keywords: Davranış Bilimleri; İş; İletişim; İşletme