Hastanelerde yatarak tedavi gören hasta ve yakınlarının sağlık hizmetlerine yönelik görüşleri - İlgililer, Safiye Yağlı (My University, 2009)
1.ÖZET Çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hastanelerinde tedavi gören hasta ve hasta yakınlarının sağlık hizmetlerine yönelik görüşlerini belirlemek ve ilgili sorulara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapıldı. Araştırma, devlet hastanelerinde yatarak tedavi gören 519 hasta ve 511 hasta yakını ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında, sosyodemografik özellikler ve alınan hizmetlere yönelik görüşleri içeren anket formu kullanıldı. Hastaların yaş ortalaması 44, %52,2’si kadın; hasta yakınlarının yaş ortalaması 40 ve %62’si kadındı. Ortalama yatış süresi 6 gündü. Çalışmada; hasta kabul, hekimlik, hemşirelik, tedavi ve bakım, taburculuk, hastane yönetimi ve otelcilik hizmetleri ile genel hastane hizmetleri değerlendirildi. Hasta ve hasta yakınlarının hasta kabul, hekimlik, hemşirelik, hastane yönetimi ve otelcilik hizmetlerine yönelik memnuniyet oranları oldukça yüksek, taburculuk ve genel hastane hizmetlerine yönelik memnuniyet oranları ise daha düşüktü. Hasta ve hasta yakınlarının yarısından çoğunun, daha önce herhangi bir tedavi kurumundan hizmet aldıkları; hizmet alanların hekimlik, hemşirelik ve hasta kabul hizmetlerinden daha memnun olduğu belirlendi. Erkek hasta yakınları, hasta kabul, hekimlik, tedavi ve bakım hizmetlerinden daha memnundular. Hasta ve hasta yakınlarının yaş, yatış günü ortalaması ve tedavi gördükleri servisler ile hizmetlerin tümüne yönelik memnuniyetleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlendi. Hasta kabul hizmetlerinden memnuniyet ile hastaların öğrenim düzeyi arasında, hasta kabul ve genel hastane hizmetlerinden memnuniyet ile hasta yakınlarının öğrenim düzeyi arasında anlamlı fark vardı. Sonuç olarak, hasta ve yakınlarının hastanede aldıkları hizmetlerden memnun oldukları görüldü. Hasta ve yakınlarının taburculuktan sonra ve periyodik aralıklarla memnuniyetinin değerlendirilmesi önerilmektedir. lık hizmetleri, hasta memnuniyeti, hasta yakınlarının memnuniyeti.
Keywords: Hasta Hizmetleri; Hastaneler; Sağlık Hizmetleri