Operasyonel risk yönetiminin finansal kurumlar üzerinde etkisi : ( bankacılık sektöründe bir uygulama) - Ghafoori, Noorulhaq (My University, 2014)
Operasyonel risk, 1990’lı yıllardan bu yana finansal piyasaları en çok etkileyen risk faktörü olarak bütün risklerin temelinde bulunmaktadır. Özellikle uluslararası düzeyinde faaliyet gösteren Barings ve Daiwa gibi bankalarda yaşanan zarar olaylarının teleminde operasyonel riskin var olduğu finansal kuruluşların başında olan bankaların operasyonel risk bilincini daha da artırarak operasyonel risk yönetimine yönelik daha duyarlı hale getirmiştir. Finansal piyasalara tehdit oluşturan piyasa riski, kredi riski, likidite riski ve tüm diğer riskler ile operasyonel risk arasında doğrudan ya da dolaylı bir ilişki vardır. Operasyonel risk ile diğer riskler arasındaki ilişki ve etkilenme derecesinin operasyonel risk yönetiminin uygulanması ile tespit edilerek finansal kuruluşlarda yaşanabilecek tüm riskleri asgari düzeye indirilebilir. Bu çalışmada genel anlamda operasyonel risk yönetiminin bankalarda ortaya çıkan finansal riskler ile ilişkisi incelenmeye çalışılmıştır. Anahtar kelime: Operasyonel Risk Yönetimi, Operasyonel Riski, Kredi Riski, Piyasa Riski, Likidite Riski

Since the 1990s operational risk bringinmostinfluences in thefinancialmarketsthantheothertypes of risks. Operational risk alsoexist in thebasis of allthetypes of risks. Speciallywhichfinancialinstitutions has beenworkingallaroundthe World like Barings Bank andDaiwawhichare had financialcollapsecause of operational risk. Afterthelosses of Barings andDaiwabanks, thefinancialinstitutionsbecamemoresensitivetouseoperational risk management. Operational risk with market risk, credit risk, liquidity risk andotherrisks has directorindirectrelationshipwiththose risk makingthreattothefinancialmarkets. byimplementation of operational risk management in thefinancialinstitutionsthedegreeandaffectiveness of Therelationshipbetweenoperational risk andotherrisks can identifyanddecreasetheinfluence of allkinds of riskswhichmayhappen in thefinancialinstitutions. İn thisstudy, therelationship of operational risk managementandthefinancialrisksthatarised in thebankshavebeenstudied. Operational Risk Management, Operational Risk, Credit Risk, Market Risk, Liquidity Risk
Keywords: İşletme; Kredi Riski; Likidite Riski; Operasyonel Risk Yönetimi; Piyasa Riski; Risk Yönetimi; Türkiye; Yönetim