COVID-19 hastalığı nedeniyle ayaktan takip edilen erişkin hastaların 28 gün içinde hastaneye yatış insidansı ve etkileyen faktörler - SİLİ, ULUHAN; APAYDIN KAYA, MEMNUNE ÇİĞDEM; KORTEN, VOLKAN; AY, NADİYE PINAR (My University, 2023)
Amaç: Çalışmanın amacı, ayaktan takip edilen COVID-19 hastalarında ilk başvurunun ardından 28 günlük dönem - deki hastaneye yatış insidansının ve hastaneye yatış ile ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesidir. Yöntemler: Retrospektif kohort olarak planlanan çalışmada, hastaların sosyodemografik özellikleri, başvuru şikayet - leri, komorbidite varlığı ve viral yükü gösteren döngü eşik (cycle threshold - Ct) değerleri bağımsız değişkenler olarak, başvurudan sonraki 28 günlük hastaneye yatış ise bağımlı değişken olarak tanımlandı. Hastaneye yatışa neden olan faktörler tek ve çok değişkenli istatistiksel analizlerle incelendi. Çok değişkenli istatistiklerde Cox regresyon analizi yapıldı ve etki büyüklüğü “hazard ratio” (HR) ile ifade edildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya 368 hasta dahil edildi. Ortanca (25.-75. persantil) yaşı 36 (28-45) yıl olarak saptanan hastaların %46.1’i kadındı. İlk 28 günde hastaneye yatış 65 (%17.7) hastada gerçekleşti. Çok değişkenli analizde ≤29 yaş refe - rans alındığında; ≥50 yaş [HR=4.1, %95 güven aralığı (GA)=1.7-9.6], 40-49 yaş (HR=3.0, %95 GA=1.3-6.6) ve 30-39 yaş (HR=1.6, %95 GA=0.6-3.6), başvuru anında ateş ve/veya üşüme titreme (HR=2.3, %95 GA=1.3-4.1), nefes darlığı (HR=2.0, %95 GA=1.1-3.4), yorgunluk/bitkinlik (HR=1.9, %95 GA=1.0-3.5), kusma (HR=3.0, %95 GA=1.5-5.8) ve boğaz ağrısı (HR=0.4, GA=0.2-0.8) hastaneye yatışın bağımsız belirleyicileri olarak saptandı. Hipertansiyon varlığı (HR=2.2, %95 GA=1.0-4.4) yatışı öngördüren tek komorbidite olarak belirlendi. Sonuç: İleri yaş, sistemik ve alt solunum yolu infeksiyon bulgularının varlığı ve hipertansiyon, 28 gün içinde yatış riskini artırırken, boğaz ağrısının olması yatış riskini azaltan faktör olarak belirlendi. Boğaz ağrısının yatış riskini düşürmesi, hastalığın hafif bir üst solunum yolu infeksiyonu olarak atlatılacağı ve yatış gerektirmeyeceği şeklinde yo - rumlanabilir. Bu çalışmada eksik veriler nedeniyle riski artırabilecek tüm faktörler değerlendirilemedi. Yatış riskini daha doğru tahmin eden bir model oluşturabilmek için başvuru anındaki klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguların da dahil edildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.

Objective: This study aimed to determine the 28-day hospital admission incidence and risk factors related to the hos - pitalization of COVID-19 patients who were followed as outpatients in a university hospital. Methods: A retrospective cohort study was designed in which the sociodemographic characteristics, symptoms on the first visit, presence of comorbidities, and viral load predictor cycle threshold (Ct) value were defined as indepen - dent variables and hospital admission in the first 28 days after the first visit was defined as dependent variable. Factors related to hospital admission were evaluated with univariate and multivariate analyses. Cox regression analysis was used for multivariate analyses, and the effect size was determined with a hazard ratio (HR). Statistical significance was defined as p<0.05. Results: 368 patients were included in this study. The median (25-75th percentile) age was 36 (28-45) years, and 46.1% of the patients were female. Sixty-five patients (17.7%) were hospitalized in the first 28 days. When age ≤29 referenced, age≥50 (HR=4.1, 95% confidence interval [CI]=1.7-9.6), 40-49 (HR=3.0, 95% CI=1.3-6.6) and 30-39 (HR=1.6, 95% CI=0.6-3.6), fever or chills, (HR=2.3, 95% CI=1.3-4.1), dyspnea (HR=2.0, 95% CI=1.1-3.4), fatigue (HR=1.9, 95% CI=1.0-3.5), vomiting (HR=3.0, 95% CI=1.5-5.8), and sore throat (HR=0.4, 95% CI=0.2-0.8) were defined as indepen - dent risk factors according to multivariable analysis. Hypertension was the only comorbidity independently predicting hospital admission (HR=2.2, 95% CI=1.0-4.4). Conclusion: Advanced age, systemic and lower respiratory tract infection signs, and hypertension independently in - creased the 28-day hospital admission. The presence of a sore throat was not a factor for hospital admission. A lower risk of hospital admission in patients with sore throats may indicate that the patient will have a mild upper respiratory tract infection and will not progress to severe disease. Due to missing data, this study could not fully evaluate the hospital admission risk factors. Studies that include clinical, laboratory, and radiological findings are needed to generate a more accurate model predicting hospital admission risk.
The incidence and factors affecting the 28-day hospital admission among adult ambulatory covid-19 patients
Keywords: COVID-19; SARS-CoV-2; ayaktan hasta takibi; hastaneye yatış insidansı; outpatient; hospital admission incidence