İşe adanmışlığın örgütsel vatandaşlık üzerindeki etkisinde politik yetinin önemi: türkiye’de bölgesel kalkınma ajansları üzerine bir araştırma - Öztürk, Ümran (My University, 2019)
Bu çalışmada, işe adanmışlığın örgütsel vatandaşlık ile ilişkisinde politik yetinin düzenleyici rolü, Türkiye’de faaliyet gösteren 26 bölgesel kalkınma ajansında görev yapan 297 personel üzerinden ele alınmaktadır. Araştırmaya konu model hiyerarşik regresyon ile test edilmiş ve modelin anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre politik yeti, işe adanma ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide düzenleyici rol üstlenmektedir, bu rol anlamlıdır ve pozitif etkilidir. Araştırmada ilave olarak bölgesel kalkınma ajansı personeline ilişkin demografik değişkenlerinin araştırma konusu alanlara etkilerinde farklılıklar T-Testi ve ANOVA yöntemleri ile tespit edilmiş ve önemli olduğu düşünülen bulgulara ulaşılmıştır.

In this study, the moderator role of political skill on the relationship between work engagement and organizational citizenship is researched on 297 employees working at regional development agencies in Turkey. According to the findings, there was a significant and positive relationship between work engagement and organizational citizenship behavior and political skill has a moderator role at this relationship. The research model proposed in this study has been proved to be valid as a tested with stepwise regression method and acceptable model and the hypotheses supported. Additionally; demographic variables of these employees such as age, gender, work experience, job position tested with T-Test and One Way ANOVA methods according to the effects on the research topic areas and reached the findings thought to be important.
Keywords: Business; İşe Adanma; İşletme; Organizational Citizenship; Örgütsel Vatandaşlık; Political Skill; Politik Yeti Work Engagement