Post-conflict memorialization in Turkey and the role of civil society - Kaplan, Sena (My University, 2022)
Bu tezin temel amacı, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının çatışma sonrası hafızalaştırma uygulamalarını incelemek ve analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda bu çalışma, Türkiye'deki beş sivil toplum kuruluşunu özellikle hafızalaştırma alanındaki çalışmalarına odaklanmaktadır. Teorik olarak bu çalışma, beş sivil toplum örgütünün bellek çalışmaları sonucunda oluşturdukları arşivlerin rollerini, potansiyellerini ve kısıtlamalarını daha iyi anlamak için Foucaultcu ve Agambenci ‘arşiv’ kavramlarını birleştirmektedir. Bu çalışmada Foucault'nun ‘karşı-hafıza’ ve ‘karşı-arşiv’ kavramları ile Agamben'in teorik açılımlarının, izleme, belgeleme ve bağımsız arşiv oluşturma çabalarının çözümlenmesinde kullanılmasının uygun olduğu ileri sürülmektedir. Kolektif hatırlama ve hafızaya ilişkin geniş kapsamlı teorik kavramsallaştırmalar ve çatışma sonrası toplumlarda geçmişle hesaplaşmaya ilişkin geniş kapsamlı literatür de seçilmiş sivil toplum kuruluşlarının hafızalaştırma ve arşivleme uygulamalarını analiz etme girişimini güçlendirmektedir. Metodolojik olarak, bu tez nitel araştırma metodolojisi üzerine inşa edilmiştir ve iki farklı araştırma yöntemi kategorisi kullanır. Birincil veri oluşturma yöntemleri, katılımcı gözlem ve derinlemesine görüşmedir. İkincil araştırma yöntemi, birincil yöntemlerle toplanan verileri değerlendirmek ve seçilen kurumların yazılı materyallerinin anlamlı yapısını ve organizasyonunu anlamak için kullanılan içerik analizidir. Bu sayede tez, “Hafızalaştırma alanında kimler çalışıyor?”, “Sivil toplum kuruluşlarının hafızalaştırma alanında çalışmaları nelerdir?”, “Hangi yöntemlerle çalışıyorlar?”, “Hafızalaştırma sürecinde hangi malzemeler üretiliyor?”, “Arşivleri nasıl oluşturuyor ve saklıyorlar?”, “Sivil toplum kuruluşlarının hafızalaştırmadaki amaçları nelerdir ve çalışmalarına hangi anlamları yüklerler?”, “Hafızalaştırmanın beklenen sonuçları nelerdir?”, “Farklı sivil toplum kuruluşları hafızalaştırma çalışmaları sırasında nasıl işbirliği yapıyor?” gibi birçok alt soruya cevap bulmayı amaçlamaktadır.

The main aim of this thesis is to examine and analyze the post-conflict memorialization practices by civil society organizations in Turkey. In accordance with this purpose, this study examines five civil society organizations in Turkey by focusing especially on their works in the field of memorialization. Theoretically this study combines Foucauldian and Agambenian concepts of ‘archive’ in order to better understand the roles, potentials and constraints of archives created by five civil society organization as a result of their memory works. It is argued in this study that Foucault’s concepts of ‘counter-memory’ and ‘counter-archive’ and Agamben’s theoretical expansions are appropriate to use for analyzing the efforts of monitoring, documenting, and creating independent archives. Wide-ranging theoretical conceptualizations regarding collective remembering and memory, and far-going literature on coming to terms with the past in post-conflict societies are also amplifies the attempt to analyze the memorialization and archival practices of selected civil society organizations. Methodologically, this thesis is built upon the qualitative research methodology and employs two different categories of research methods. The primary methods of data generation are participant observation and in-depth interviewing. Secondary research method is content analysis used to evaluate the data collected through the primary methods and understand the meaningful structure and organization of the written materials of the selected institutions. In this way, thesis aims to find answer to several sub-questions such as: “Who works in the field of memorialization?”, “What are the works of civil society organizations in the field of memorialization?”, “Which methods do they use?”, “Which materials are produced in memorialization process?”, “How do they create and protect archives?”, “What are the aims of civil society organizations in memorialization and how do they attribute meaning to their works?”, “What are the expected results of memorialization?”, “How do different civil society institutions cooperate while working on memorialization?”
Keywords: Araştırma; civil society; hafızalaştırma; memorialization; Non-governmental organizations; Research; sivil toplum collective memory; Sivil toplum örgütleri; Sociology; Sosyoloji; toplumsal hafıza; Turkey; Türkiye