Eğitim Fakülteleri Grafik Ana Sanat Atölyeleri ders içerikleri - Armutçu, Ercan (My University, 2006)
Endüstri Devrimi’nin, üretim olanakları ve buna bağlı olarak tüketim alışkanlıkları üzerinde yol açtığı önemli değişimlerin sonucunda 18. ve 19. Yüzyıllardan başlayarak tasarım kavramı hayatımızda vazgeçilmez bir yer edinmiştir. Hayatı kolaylaştıran, süsleyen ve insanlar arasındaki iletişimi düzenleyen tasarım ürünleri, işlevselliklerinin yanısıra estetik beğenimize hitap eden nitelikleriyle de ön plandadırlar. Günümüzde ülkelerin uluslararası alanda etkin olabilmeleri, sanat eserlerden çok, tasarım ürünlerinin başarısına bağlıdır. Grafik tasarım ise görsel bir mesaj oluşturarak, iletişimle ilgili önemli bir fonksiyonu üstlenmektedir. Bu çalışma, bilgi çağında ilk ve ortaöğretime öğretmen yetiştirmek amacıyla etkinliklerini sürdüren eğitim fakültelerinin; öğretmen adaylarına kattığı tasarım ve grafik tasarım bilincinin düzeyi hakkında bir incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, günümüz lisans eğitiminde uygulanan grafik tasarım ders programları ve eğitim fakülteleri grafik ana sanat atölyelerinin ders içerikleri betimsel modelle ortaya konmaya ve karşılaştırmalı bir yaklaşımla değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmayla eğitim fakültelerinin dün olduğu gibi bugün de uygulamalı sanatlar konusundaki etkinliğinin sürmesi için olumlu bir katkı yapılması amaçlanmıştır.

Since the 18th and 19th century the design concept had an indespencable role after the important revolutions which goes over the consumer habits related to the production capacities of Industrial Revolutions. The design products which makes life easy and organizes the communication between human beings are prominent for their echstaticsserving our liking. Today in the international area efficiency of the countries are directly proportional to the success of the design products instead of the arhitectural work. The graphic design forms a visianary message that maintains an important function. The aim of this study is to observe the level of the graphic design concious which contributes to teacher candidates with a purpose to educate primary and secondary education that continues their education facultiesin the information age. The content of lessons of main art faculties which applies the lesson programs of graphic design and education in these days is tried to be evaluated by comperative approach and is put forward with an descriptional model. Our purpose in this study is to make a positive contribution to continue the importance of applied arts as previous.
Keywords: Dersler_Resim; Grafik