Obez çocuklarda kardiyopulmoner egzersiz testi sonrası akut otonomik toparlanma ile dinlenik otonomik regülasyon ilişkisi - KASIMAY ÇAKIR, ÖZGÜR; GÜRAN, TÜLAY (My University, 2022)
Giriş: Dünya Sağlık Örgütü\"ne (DSÖ) göre obezite, insan sağlığını bozabilecek ölçüdeanormal ve aşırı yağ birikmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Obezite, yetişkinlerde veçocuklarda koroner kalp hastalığı için bağımsız bir risk faktörüdür. Egzersiz sonrası sempatikhiperaktivite, azalmış kardiyak vagal tonus, iskemik kalp hastalığının, ventriküler aritmilerinve ani kardiyak nedenli ölümün altında yatan neden olabileceği düşünülmektedir. Bu sebepleegzersiz öncesi kardiyak otonomik modülasyonun, egzersiz sonrası ile ilişkilendirilebilmesiegzersiz öncesinde olası risklerin öngörülerek egzersiz programı ve/veya egzersiz testprotokulü seçimi noktasında yol gösterici olabilir.Amaç: Çalışmamızda, obez çocuklarda kardiyopulmoner egzersiz testi sonrası akut otonomiktoparlamanın ve dinlenim periyodunun nabız ve kalp atım hızı değişkenliğinin (KAHD)zaman boyutundaki parametreleri üzerinden değerlendirilmesi hedeflenmiştir.Yöntem: Etik kurul onayı sonrası, çalışmaya (DSÖ) kriterleri kapsamında obezite tanısınasahip 9-16 yaş aralığında hastalar (n=17) dahil edildi. Deneyler Marmara Üniversitesi SporFizyolojisi Bilim Dalı’nda gerçekleştirildi. Katılımcıların antropometrik ölçümleri yapıldı. Egzersiz testinden bir gün önce Covid-19 testleri gerçekleştirildi. Test günü 15 dk dinlenimitakiben 5 dk boyunca nabız kayıtları alındı. Bruce protokolü kullanılarak Kardiyopulmoneregzersiz testleri (KPET) gerçekleştirildi ve takiben 10 dk’lık toparlanma kaydı alındı. Bukaydın son 5 dk’lık bölümü analizlere dahil edildi. Pearson korelasyon analizi yapıldı.Bulgular: Araştırmadaki Katılımcıların yaş ortalamaları 11.29±2.22, boy ortalamaları153,11±11,65 cm, kilo ortalamaları 68,63±20,22 kg ve VKİ-SDS 2,49±0,6’dır. Dinlenim;nabız ortalaması 86,99±8,53 vuru/dk, RR aralıklar ortalaması 696,13±70,36 ms, Normaldennormale RR aralığının standart sapması(SDNN) ortalaması 46,78±15,33 ms ve logaritmasıalınmış ardışık kalp atımları arasındaki farkların karelerinin ortalamasınınkarekökü(LnRMSSD) ortalaması 3,84±0,36 birim ms’dir.Toparlanma; nabız ortalaması108,28±7,24 vuru/dk, RR aralıkları ortalaması 556,42±37,19, SDNN ortalaması 18,43±9,63ve Ln RMSSD ortalaması 2,34±0,59’dur.Tartışma ve Sonuç: Obez çocuklarda dinlenim RR aralıkları ortalaması ile toparlanma RRaralıkları ortalaması arasında pozitif yönlü, güçlü ve anlamlı derecede korelasyon bulundu(r=0.733, p=0.001). İstirahat ve derlenme KAHD sonuçları, obez çocuklarda parasempatikreaktivasyonun ve sempatik geri çekilmenin geciktiğini düşündürmektedir.Anahtar Sözcükler: Egzersiz, Kardiyovasküler Sistem, Obezite, KPET
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Fizyoloji; Spor Fizyolojisi; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Human Physiology; Sport Physiology; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Biyoloji ve Biyokimya; TIP, GENEL & DAHİLİ; FİZYOLOJİ; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; BIOLOGY & BIOCHEMISTRY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; PHYSIOLOGY; Fizyoloji (tıbbi); Aile Sağlığı; Temel Bilgi ve Beceriler; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Dahiliye; Değerlendirme ve Teşhis; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Yaşam Bilimleri; Physiology; Physiology (medical); Family Practice; Fundamentals and Skills; General Health Professions; Pathophysiology; Internal Medicine; Assessment and Diagnosis; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Life Sciences