Çalışanların iş tatmini ile yöneticilerin dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik davranışları arasındaki ilişkiler üzerine ilaç sektöründe bir araştırma - Yıldırım, Bülent Hazin (My University, 2004)
Yöneticilerin liderlik davranışları ve çalışanların iş tatmini, işletme performansını olumlu yönde etkilemesi nedeniyle yaygın olarak araştırılan konulardandır. Yöneticilerin çalışmalarında etkinlik ve verimlilik, sergilenen liderlik davranışları ile yakından ilişkilidir. Özellikle son yıllarda liderlik konusuna olan ilgi, dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik tarzı boyutunda daha da artmıştır. İş tatmini gerek kendi başına taşıdığı önem gerekse kendisine eşlik eden diğer önemli sonuçları nedeniyle çok büyük oranda ilgi uyandırmıştır. İş tatmininin yüksek olduğu çalışanlara sahip organizasyonlarda performans değişikliği, işi bırakma, devamsızlık, iletişim, çalışanların fiziksel ve akıl sağlığı ve iş tutumları olumlu yönde etkilenmektedir. Bu çalışmada, ilaç sektöründe yerli ve yabancı firmalarda çalışan tıbbi satış mümessillerin iş tatmin düzeyleri ile mümessillerin algıladıkları, yöneticilerinin dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik davranışları ile iş tatmin düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda iş tatminini ölçmek için Minnesota İş Tatmin anketi (MSQ), yöneticilerin liderlik davranışlarını değerlendirmek için ise Multifaktör Liderlik Anketi (MLQ) kullanılmıştır. İlaç sektöründe yerli ve yabancı firmalarda çalışan tıbbi satış mümessillerine MSQ, MLQ ve demografik özellikleri değerlendiren anketler yüzyüze görüşme ile uygulanmıştır. Çalışmamızda SPSS version 10.0 for Windows ( SPSS Base 10.0 Uygulama Rehber, 1999 ) istatistik yazılım lemler için kullanılmıştır. Ortalama skorlar ve standart sapmalar tanımlayıcı istatistikler ve Z testi ile, iş tatmini ve liderlik davranışları arasındaki ilişkilerin incelenmesi Pearson korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Çalışmamız, yabancı ve yerli firmalarda çalışanların algıladıkları, yöneticilerinin dönüşümsel liderlik davranışları ile çalışanların iş tatmin düzeyleri arasında anlamlı bir pozitif ilişki bulunduğunu göstermektedir.

Managers' leadership behaviour and employee job satisfaction is one of the most widely spread research area due to their productive contributions to business performance. Manager's effectiveness and efficiency in their work is strongly related to the illustrated leadership manner. Interest on the dimension of leadership, transformational and transactional leadership manners has especially risen in the recent years. Job satisfaction, both due to its own importance and due to the accompanying results which follow has become focus point of interest. The organizations, which have employees with high job satisfaction; have positive effects on performance alterations, work leave, absence, communication, employees' mental and physical health and work attitude. In this study, the pharmaceutical sales representatives working in national and foreign firms in the pharmaceutical sector has been examined; in order to find the relationship between the job satisfaction levels of representatives and representatives' perception of managers' transformational and transactional leadership behaviour. In order to evaluate the job satisfaction levels Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ), to assess leadership behaviours Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) has been implemented in the study. The MSQ, MLQ and demographical characteristics evaluation questionnaires have been conducted face to face with to pharmaceutical sales representatives working in national and foreign firms in the pharmaceutical sector. SPSS version 10.0 for windows (SPSS Base 10.0 Application Guide, 1999) statistics software program has been applied in all of the processes in our study. The average score and standard deviation have been determined by means of defining statistics and Z Tests and the relationship between job satisfaction and leadership manner has been evaluated by means of Pearson Coefficient Correlation. The study has found a positive relationship between the job satisfaction levels of representatives and representatives' perception of managers' transformational leadership behaviour.
Keywords: İş Tatmini; Liderlik