Uluslararası sistemin değişen yapısında Almanya-Rusya ilişkileri ve Türkiye’nin rolü - Avcı, Hüseyin (My University, 2019)
Soğuk Savaş’ın sona ermesi uluslararası sistemi ABD’nin süper güç olarakkabul edildiği tek kutuplu bir yapıya dönüştürmüştür. Sistemde ABD’yidengeleyebilecek bir gücün var olmaması ve ABD’nin küresel sistemdeki hakimiyetinikoruma hedefi dış politikada tek yanlı bir tutum benimsemesine sebep olmuştur.Özellikle 11 Eylül terör saldırılarından sonra etkisini artıran ABD tek yanlılığısonucunda sistemdeki diğer devletler ABD’yi dengelemeye çalışmıştır. Soğuk Savaşboyunca ABD müttefiki olan Almanya ve Türkiye Soğuk Savaş sonrası oluşan tekkutuplu uluslararası sitemde ABD ile olan statükonun devam etmesini istememişler veçok yanlı bir dış politika anlayışı benimsemişlerdir. Bu yüzden iki ülke çıkarları ABDçıkarları ile çatışmış ve ikili ilişkilerde sorunlar yaşanmıştır. Bu noktada 2000 sonrasıbölgesel ve küresel etkisini artıran ve çok kutuplu bir dünya düzenini savunan Rusya ileilişkiler Almanya ve Türkiye için önemini artırmıştır. Bu çalışma ABD’yi dengelemebağlamında yakınlaşan Almanya-Rusya, Almanya-Türkiye ve Türkiye-Rusya ilişkilerinifarklı açılardan değerlendirmekte ve Türkiye’nin Almanya-Rusya yakınlaşmasınaetkisinin olup olmadığını açıklamaya çalışmaktadır.

The end of the Cold War transformed the international system to a unipolarstructure in which the USA was recognized as a superpower. The lack of a power thatcould balance out the USA and the goal of maintaining its dominance in the globalsystem caused the USA to adopt a unilateral approach in foreign policy. As a result ofthe unilateralism of the USA, which increased its impact especially after the 9/ 11terorist attacks, other countries in the system tried to balance out the USA. Germanyand Turkey, allies of the USA during the Cold War, didn’t want to maintain status quowith the USA in the unipolar international system that was established after the ColdWar and they adopted a multilateral foreign policy approach. Therefore, the interests ofthe two countries conflicted with the US interests and problems occured in bilateralrelations. At this point, relations with Russia, which increased its regional and globalimpact after 2000 and advocated a multi-polar world order, increased in importancefor Germany and Turkey. This study analyzes the different aspects of the convergingrelations between Germany-Russia, Germany-Turkey and Turkey-Russia within thecontext of balancing out the USA and tries to explain whether Turkey has an effect onconverging relations between Germany and Russia or not.
Keywords: Avrupa Birliği; Balancing; Çok Kutupluluk; Dengeleme; Dış Politika Multipolarity; European Union; Foreign Policy; International relations; Political science; Siyasal bilim; Uluslararası ilişkiler