İşsizlik sigortası - Karaman, Orhan (My University, 2001)
Bu tez çalışmamamızda sosyal ve ekonomik sonuçları olan ve toplumsal yaşamı etkileyen işsizlik ve işsizliği tazmin etmeyi amaçlayan işsizlik sigortası uygulamalarını ele alıp incelemeyi amaçladık. İşsizliğin tanımı, önemi, gelişimi, türleri, Türkiye'deki ve dünyadaki durumu ve çözümü için alınabilecek önlemler çeşitli açılardan irdelenmiş ve bir sistematik oluşturulmaya çalışılmıştır. Ülkemizde henüz yeni bir uygulama olan işsizlik sigortasının diğer dünya ülkelerindeki farklı uygulamalarını ele alarak ve Türkiye'deki uygulamalar için gösterge olması açısından ve uygulamaları karşılaştırmak, en güzele ve mükemmele ulaşmak adına bu tezi yapmaya çalıştık. İşsizlik sigortasının değişik tanımları, tarihi gelişimi, işsizlik sigortasının özellikleri, ekonomik ve sosyal etkileri, sonuçları, dünyadaki değişik ülkelerdeki uygulamaları ele alarak, ülkemizdeki uygulamaya bakmak ve diğer ülkeler ile aramızdaki farlılıkları ortaya koymaya çalıştık. Son bölümde ise işsizlik sigortası çalışmalarının Türkiye'deki seyri ve gelişimi konusunda gösterilen çabalar ve bu çabalar sonucunda 8 Eylül 1999 tarih ve 23810 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve 1 Haziran 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun amacı, kapsamı, bu sigorta uygulamalarında yetkili ve görevli olan kuruluşlar, Kanunda işsizlik sigortası ile ilgili verilen tanımlar, bu sigorta uygulamasına ilişkin genel hükümler, uygulama esasları, prim ödemeleri, işsizlik ödeneği hak etme şartları ve işsizlik ödeneklerinin ödenmesinde izlenecek yöntemler, işsizlik sigortası fonunun oluşturulması ve işletilmesi, idari para cezaları ile ilgili geniş ölçüde ele alınarak aktarılmaya çalışılmıştır. Dünyada pek çok ülkede uygulaması olan, işsizliğin etkilerini azaltmayı amaçlayan bir politika olarak toplumsal ve ekonomik alanda sosyal adaleti sağlama açısın önem arz eden, hemen her konuda olduğu gibi ülkemizde uzun yıllardır gündemde olmasına rağmen, gecikmeli olarak yürürlüğe giren işsizlik sigortasını tüm yönleriyle ele alıp incelemeye ve irdelemeyi amaçladığımız bu çalışmamızın ülkemiz için iyiliklere sebep olması dileğiyle.

In this study; we will attempted to analyse with diffrent aspects unemployment, unemployment insurance, the applications of unemployment in World and in Turkey. Unemployment which has appeared as an important problem in recent years and applications of unemployment insurance which intents to ligthen its effects comes first as a problem in almost every country. As a result of global economic cricises which came into being in diffrent times, the outcome of loosing of workers' work caused economic, social and psycological results. The application of unemployment insurance attemptes to ligthen these result results shows diffrent applications in many countries. In Turkey, like in world, the similar forms of application took into effect on 01 June 2000 with the 4447 article number. However, because the payments did not start, we can not guess the possible results. In the countries which does not have a concrete economic structure, because of global economic crisis and problems caused by far from the full employment the success chance in Turkey is almost impossible. However, in our country, the short duration of the payment of unemployment insurance, being little of its quantity in terms of economic circumtances may cause sembolic the application.
Keywords: Işsizlik; Sigortacılık