Bakteriyel iletişimin sisteminin (Quorum Sensing) kesilmesi: Bakteri aracılı hastalıklarla savaşta umut vaat eden yeni bir yol - Boşgelmez Tınaz, Gülgün (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013)
Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadırlar. İlaç tedavisinde antibiyotiklerin gereksiz ve rastgele kullanımları, bu ajanlara karşı yaygın direnç gelişmesine neden olmuştur. Çoklu antibiyotik direncine sahip bakterilerin ortaya çıkması ve hızla yayılması, halihazırda mevcut antibiyotiklerle bakteriyel infeksiyonların tedavisini giderek güçleştirmektedir. Dolayısıyla, bakterilerle savaş yeteneğimizin azaldığı post-antibiyotik bir dönemle karşı karşıyayız ve infeksiyöz hastalıklarla başa çıkmak için yeni stratejilere olan gereksinim gün geçtikçe artmaktadır. Patojenik bakterilerin patojenite ve virülans faktörlerinin üretimini bakteriler arası iletişim sistemini kullanarak düzenlendiklerinin keşfi, bakteriler arası iletişim sistemini antimikrobiyal tedavi için cazip bir hedef haline getirmiştir. Bakterileri öldürmek yerine patogenezi hedef almak, direnç gelişimi için daha az seçici baskı uygulayabilir, bu nedenle bakteriyel iletişim inhibitörleri kullanarak bakteriler arası iletişimin inaktive edilmesi, infeksiyöz hastalıkların tedavisi için büyük umut vaat etmektedir.
Keywords: Hücreler arası iletişim, antibiyotik direnci, quorum sensing inhibitörleri