Abdurrahman Bin İsa Mürşid El-Hanefi El-Ömeri’nin El-Fethu’l-Kudsi Fi tefsiri ayeti’l-Kürsi adlı eseri - Muslu, Ali (My University, 2008)
TEZ ÖZET Tahkikini yapmış olduğumuz el fethul kudsi fi tefsiri ayetil kürsi adlı eserin müellifi el-mürşidinin tam adı Abdurrahman bin isa bin mürşid el-ömeri dir. Daha çok dedesi mürşide nisbetle el-mürşidi diye bilinir. El-mürşidi 975 yılında Mekke de doğmuştur. Aile bakımından ilim ile meşgul bir aileye mensup el-mürşidi kendisini çok yönlü yetiştirmiş, zamanın önde gelen fakih ve âlimlerinden ders almış yetiştikten sonrada kıymetli eserler ortaya koymuştur. El-mürşidi almış olduğu iyi eğitime karşılık önemli vazifelerde bulunmuştur. Mekke müftülüğü, Mekke kadılığı, mescidi haram imam-hatipliği, Muhammed paşa ve Süleymaniye medresesi müderrisliği ve divanı inşa üyeliği başta olmak üzere birçok önemli görev kendisine verilen el-mürşidi Hanefi mezhebine mensuptur. . El-mürşidi 1037 yılında zamanın Mekke şerifi Ahmed bin Abdülmuttalib in emri ile boğularak öldürülmüştür. Tam olarak öldürülme sebebi belli değildir. Kabri Mekke dedir. Tahkikini yapmış olduğumuz eserin bütün araştırmamıza rağmen Süleymaniye Kütüphanesi Ayasofya bölümü numara 418 de kayıtlı nüshasından başka bir nüshasına rastlayamadık ve ikinci bir nüshanın olmadığı kanaatine vardık. Araştırmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde el-mürşidinin kimliğinin tesbiti, doğumu ve ailesi, tahsil hayatı, üstlenmiş olduğu vazifeleri, vefatı, ilmi şahsiyeti, hocaları ve eserlerini zikrettik. İkinci bölümde tefsir ilmi hakkında kısa bir açıklama, ayet tefsirleri, ayetül-kürsinin tanıtımı konularını inceledik. Üçüncü bölümde el-mürşidinin tefsirini ele aldık. Müellifin etkilendiği tefsir kaynakları, ayetül-kürsinin rivayet ve dirayet tefsiri yönünden özellikleri ve kısaca metodu hakkında misaller vererek karşılaştırmalar yaptık. Dördüncü bölümde ise el-mürşidinin tefsirinin tahkiki yer almaktadır. ( rivayet, dirayet tefsir metodu bir tefsir çeşididir.

karşılığı birebir tercüme edilirse çok iyi olur. Parantez içi kısa bir açıklama şimdiden teşekkür ederim. Ali Muslu) SUMMARY The inspected book named as “El Fethul Kudsi Fi Tesfiri Ayetil Kursi” is written by Abdurrahman bin İsa bin Mürşid el-Ömeri. The writer is commonly known as “El-Mürşidi” because of his grandfather. “El-Mürşidi” was born in Mekke at 975. His family was more interested in sciences and he had knowledge about many different disciplines. He participated in lessons of the famous scientists and prepared many important study. “El Mürşidi” performed many important duties because of his adequate education as Mekke mufti, as imam of Mescidi Haram, educator of Muhammed Paşa and Süleymaniye Madrasahs. “El Mürşidi” is a member of Hanefi religious order. “El Mürşidi” was killed in 1037 with the order of Mekke sheriff Ahmed bin Abdülmuttalib. The reason of his murder is not known and his grave was in Mekke There are not any copies of the investigated book except the copy in Süleymaniye Library Ayasofya Part recorded as 418th copy. The research is performed as three main parts. In first part, the identity of El Mürşidi is identified, his birth and his family, his education life, his tasks, his death, his educational background, his teachers and his works are investigated. In second part, the commentary science is briefly explained, the verses of Koran comments and the explanation of Ayetül-Kürsi is searched. In third part, the comment of “El Mürşidi” is explained. The comment sources he affected, the properties of Ayetül-Kürsi as rumbling and perception and his methodology are explained with brief examples. In fourth part, the investigation of El Mürşidi’s comment exists.
Keywords: İslam Dini; Tefsir