The new eu energy gateway and turkish enegy policy - Yılmaz, Özdal (My University, 2007)
AB ENERJİ ANAKAPISI VE TÜRK ENERJİ POLİTİKASI Bu tez genel olarak Türkiye’nin Avrupa’ya petrol ve doğal gaz sevkıyatında üstleneceği rolü, enerji kazanım - tüketim politikalarındaki gelişmeleri, mevcut ve gelecekteki enerji kullanımını, var olan enerji stratejileri ve yenilenebilir alternatif enerjileriyle kıyası konularını ele alır. Enerji bir ülkenin gelişmiş olduğunun göstergesidir. Öncü marketlerden biri olan AB de gelişmesini sürdürebilmek için enerjiye sürekliliğine ihtiyaç duymaktadır. Türkiye coğrafi konumu itibariyle AB için dünyanın önde gelen gaz ve petrol pazarlarına açılabileceği en önemli kapıdır. Bu tezde Avrupa’ya Türkiye yoluyla giden mevcut ve potansiyel petrol ve doğal gaz boru hatlarının altyapılarını ve AB’nin gelecekte enerji güvenliği açısından Türkiye yoluyla gaz taşımacılığında hangi rolü alabileceğini inceler. Gelişmeyi ve ekonomik büyümeyi sağlamak için, ülkeler enerji bağımlılığını çeşitlendirmeli, yerli ve alternatif kaynaklara yönelmelidirler. Transit ülke rolü, AB’nin dördüncü enerji arteri olarak Türkiye’nin yerini AB için kaçınılmaz yapacak ve enerji sürekliliği Türk endüstrisine ivme kazandıracaktır. Sonuç olarak Türkiye’nin enerji projelerini hayata geçirmesi ve dağıtım güvenliğini garantilemesi, ulusal ve siyasi istikrarı kolaylaştırır. Şüphesiz bu modern toplum olmayı ve ekonomik gelişmeyi sağlayacak önemli bir etmendir.

THE NEW EU ENERGY GATEWAY AND TURKISH ENERGY POLICY The purpose of this thesis is to highlight Turkey’s current and potential role in the supplying oil & gas to Europe, and the politics of energy gain and consumption in Turkey within the context of sustainable development. It examines current and projected energy usage patterns against the background of existing energy procurement strategies and their renewable alternatives. Energy is the indicator of the developed country. As a one of the leading market, EU needs continuous energy in order to keep on its development. Turkey is geographically a natural gateway through which the EU can access oil & gas from many of the world’s primary gas suppliers. The thesis comparatively related with the existing and potential pipeline infrastructure for oil & gas supplies to Europe via Turkey and discusses what role the EU is already playing, and might be expected to play in the future, with regard to ensuring its energy security by means of pipeline development to carry gas to the EU market via Turkey. In order to keep the development and economic growth, countries must diversify their energy dependency and ensure their security of supply. Indeed, the vital gateway role makes Turkey’s place as a fourth energy artery of EU, but also continuous energy is an inevitable catalyst for Turkish industry Consequently, if Turkey can realise all these energy projects, it can facilitate tight national and political control in order to ensure security of supply and indeed it is the key to economic development and driving force behind its modern society.
Keywords: Avrupa Birliği_Enerji Politikası; Enerji Politikası_Türkiye