Muhasebe verilerinin işletmelerin stratejik yönetim ve karar alma sürecinde kullanımı ve önemi - İzci, Çağrı (My University, 2013)
Bilgi, iletişim ve üretim teknolojilerinde yaşanan değişme ve gelişmeler, işletmelerin üretim yapılarını ve buna bağlı olarak da rekabet yapılarını değiştirmiştir. İşletmeler, rekabetin akıl almaz boyutlara ulaştığı günümüz piyasasında ayakta kalabilmek adına karar alma mekanizmalarını hızlı bir şekilde hareket ettirerek işletme yapısına ve organizasyona en uygun kararı vermek mecburiyetindedirler. İşletmelerin karar verme mekanizmalarını oluşturan yöneticiler, işletmeleri stratejik açıdan yönetirken ve işletmeye uygun kararları alırken kullandıkları en önemli bilgi kaynağını muhasebe verileri oluşturmaktadır. İşletme yöneticilerinin yararlanma derecesine bağlı olarak muhasebe bilgi sisteminin ürettiği muhasebe verilerinin kullanımı sonucunda başarı ya da başarısızlık durumu oluşmaktadır. Muhasebe departmanının muhasebe verilerine bakış açısı olan “kayıt sistemi” algısını kabul etmeyip, aynı zamanda bu algıya yönetim aracı algısını da ekleyen işletmeler başarılı olma ve rekabet etme konusunda diğer işletmelerden öne geçmiş olacaklardır. Muhasebe verilerinin sadece kaydedilmesi yerine bu verileri işletmenin stratejik yönetilme sürecinde kararlar almaya çalışılması yolunda kullanmak, işletmelerin en önemli hedefi arasında olmalıdır. Kızışan rekabet ortamında bu hedefe odaklanan işletmeler, hem stratejik açıdan organize bir şekilde yönetilen hem de işletme geleceğine etki etmesi açısından alınacak kararların sağlıklı olması bakımından rakiplerinden birkaç adım öne geçmeyi başarabileceklerdir.

As a result of the changes and developments occured in information, communication and production tecnologies, production structure and the competitiveness of enterprises have changed. Enterprises that want to survive in today’s market with unbelievable levels of competition should move their decision making mechanisms quickly and they should have optimal decision about their business structure and organization. While managers who make up businesses’ decision making mechanisms are administrating businesses strategically and getting the best decision about their own business, accounting datas which were used by managers comprise the most important information resource. As a result of using accounting datas which were produced by accounting information system depending on the degree of utilization of business managers form a success or failure case. Businesses that refuse “recording system” perception about accounting datas perspective of accounting department, at the same time add management implement to this perception will forge ahead than the other competitors. Instead of only recording accounting datas, if businesses use these datas towards business’ strategical management process to make productive decision, they will implement their leading target. Businesses focus on this target in escalating competitive environment. Thus, they will manage to take several advantage than their own competitors perspective of managing strategically and affecting business future.
Keywords: Karar Verme; Muhasebe; Muhasebe Bilgi Sistemi; Rekabet; Üretim Yönetimi