Fen Bilimleri dersinde kaynaştırma eğitim modelinin uygulanması: “Işığın yayılması” ünitesi - MERTOĞLU, HATİCE (My University, 2023)
Kaynaştırma eğitimi, her öğrencinin bireysel özellikleri ve öğrenme stilleri ile eğitim sistemi içerisine kabul edilmelerini amaçlayan bir eğitim modelidir. Ülkemizde kaynaştırma eğitimi yıllardır uygulanmakta ve özel gereksinimli öğrencilerin sayısının da giderek arttığı bilinmektedir. Buna rağmen kaynaştırma eğitiminde yaşanan sorunlar hala devam etmektedir. Özel gereksinimli öğrenciler için hazırlanan öğretim programında fen ile ilgili etkinliklere yeterince yer verilmemesi öğrencileri birçok konuda mahrum etmektedir. Bu araştırmada fen bilimleri dersinde kaynaştırma eğitim modelinin uygulanması ile ilgili öğrenci görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Kocaeli ilinde bir devlet okulunda 5.sınıfta öğrenim görmekte olan 2’si özel gereksinimli toplam 36 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada fen bilimleri dersi “Işığın Yayılması” ünitesinde web 2.0 araçları kullanılarak hazırlanan fen etkinlikleri ile kaynaştırma eğitim modeli tüm öğrencilere uygulanmıştır. Uygulama 6 hafta sürmüştür. Uygulama süreci sonunda yarı yapılandırılmış görüşme formu ile öğrencilerin fen bilimleri dersinde kaynaştırma eğitim modelinin uygulanması ile ilgili görüşleri incelenmiştir. Araştırmanın verileri betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma verileri incelendiğinde fen bilimleri dersinde kaynaştırma eğitim modelinin uygulanması ile ilgili hem özel gereksinimli hem de normal gelişim gösteren öğrenciler; kaynaştırma eğitim modelinin fen bilimleri dersine katılımı arttırdığını, kalıcı öğrenme sağladığını, dersin anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturduğunu belirtmişlerdir. Araştırma sonuçları doğrultusunda fen derslerinin 21. yy.da gelişen teknoloji doğrultusunda desteklendiği, teknolojinin sadece normal gelişim gösteren öğrencilere değil bu araştırmada olduğu gibi kaynaştırma öğrencilerine de uyarlandığı araştırmalar yürütülmesi önerilmektedir.

Inclusive education is an education model that aims to integrate each student into the education system with their individual characteristics and learning styles. Inclusive education has been implemented in our country for years and it is known that the number of students with special needs is increasing. Despite this, problems in inclusive education still continue. Not including science-related activities in the curriculum prepared for students with special needs deprives students of many subjects. This research aimed to examine student opinions regarding the implementation of the inclusive education model in the science course. The study group of the research consists of a total of 36 students, 2 of whom have special needs, studying in the 5th grade at a public school in Kocaeli. In the research, case study design, one of the qualitative research methods, was used. During the application process of the research, students to whom the inclusive education model was applied were taught science activities prepared with web 2.0 tools for 7 weeks. At the end of the application process, students' opinions about the implementation of the inclusive education model in the science course were examined with a semi-structured interview form. The data of the research were analyzed with the descriptive analysis method. When the research data is examined, regarding the application of the inclusive education model in the science course, both students with special needs and normally developing students; They stated that the inclusive education model increases participation in science lessons, provides permanent learning, facilitates understanding of the lesson, and creates a fun learning environment. In line with the research results, it is recommended to conduct research in which science courses are supported in line with the technology developing in the 21st century, and the technology is adapted not only to normally developing students but also to mainstream students, as in this research.
Implementation of the inclusive education model in science class: "Spread of light" unit
Keywords: Web 2.0 araçları; kaynaştırma; fen eğitimi; ışığın yayılması; Web 2.0 tools; inclusion; science education; light diffusion