Bölgesel Kalkınmada Turizm Yatırımlarının Otel Popülasyonlarının Etkileşimi Bağlamında İncelenmesi - ATAMAN BERK, GÖKSEL (My University, 2015)
Çalışmada, turizmin kalkınma süreci üzerindeki etkileri ile bu etkilerin bir göstergesi olarak beş yıldızlı otel popülasyonlarının bölgeler ve yıllar bazında değişimi incelenmiştir. Çalışma kapsamında, kalkınma, büyüme, gelişme gibi kavramlar açıklanarak, turizm sektörü ile kalkınma süreci arasındaki etkileşim ele alınmıştır. Daha sonra, konaklama sektöründe faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmelerinin oluşturduğu popülasyonların, bölgeler bazında değişimleri incelenerek, yıllar itibariyle popülasyona giriş ve çıkışlar tespit edilmiş ve bölgesel kalkınma ile popülasyon yoğunluklarının etkileşimleri ortaya konulmuştur. Ayrıca, zincir ve bağımsız otel popülasyonlarının arasındaki değişim oranları da tespit edilmeye çalışılmıştır. Türkiye çapında yaşanan ve örgütler üzerinde olumsuz etkilere neden olan krizler ise, dönemsel etkiler olarak kabul edilmiştir. 1976-2014 yılları arasında, bölgesel bazda gerçekleşen beş yıldızlı otel işletmelerinin popülasyon yoğunluklarının değişimi incelendiğinde, bölgelerin kalkınmışlık düzeyleri ile yakın bir ilişki içerisinde olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle, krizler gibi dönemsel etkilere bakıldığında, bölgesel kalkınmışlık düzeyleri de göz önüne alınarak, bağımsız otel işletmelerinin kurulma oranını azaltıcı etkiye sahip olduğu, ancak zincir otel işletmelerinin kurulma oranlarını etkilemediği hatta bu popülasyondaki yoğunluğu arttırıcı bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Keywords: Kalkınma; Turizm; Oteller; Popülasyon Yoğunluğu