Merkez yerel ikileminde sosyal politika, sosyal hizmet ve sosyal yardım tasnifinde bir alan araştırması : İstanbul örneği - Katıtaş, Semra Karip (My University, 2021)
Merkezi yönetim ve yerel yönetim kavramları incelendiğinde, çok boyutlu ve birbiriyle ilişkili iki farklı yönetim mekanizması ile karşılaşılmaktadır. Merkezi yönetim kavramı, kamu politikalarının üretilmesi ile kamusal hizmetlerin planlanması, teşkilatlanması, sunulması veya sunulmasının ardından; ilgili hizmetlerin takibinin ve kontrolünün yapılması gibi argümanları içerir. Öte yandan yerel yönetim kavramı ise, hizmetlerin halka ulaştırılması noktasında yerinden sunulması ilkesine bağlı olarak faaliyet gösteren bir birim olarak değerlendirilmektedir. Kamusal hizmetlerin bireylere sağladığı faydalar ve yerel/ kamusal politikalar irdelendiğinde özellikle sosyal politika kavramıyla karşılaşılmaktadır. Yerel yönetimlerin sosyal fayda içeren hizmetleri sunarken daha çok sosyal yardım veya sosyal hizmet tabirleri bağlamından faydalandığı görülmektedir. Hazırlanan bu tez çalışmasının ana hedefi; sosyal politika, sosyal hizmet ve sosyal yardım temalarını ayrı ayrı ele alıp detaylandırarak değerlendirmektir. Bu değerlendirme sayesinde, sosyal fayda içeren kamusal hizmetlerin sunumu noktasında yerel yönetimlerin ve merkezi yönetimin ne gibi rollere sahip olduğu konusu ise İstanbul örneği verilerek ele alınmıştır. Bu bağlamda ilgili çalışma özelinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları içerisinde 2015-2019 yılları arasında gerçekleştirilen sosyal politika, sosyal hizmet ve sosyal yardım çalışmaları; kurumun yayımladığı faaliyet raporları ve stratejik planlar incelenerek değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda ise merkezi yönetimin yaptığı çalışmalara kıyasla yerel yönetimlerin daha geniş yelpazede faaliyetler yürüttüğü ve bu bağlamda daha fazla kişiye ulaşıldığı anlaşılmıştır.

Central government and local government terms are multidimensional and two different management mechanisms related with each other. First one is about to produce public policies, along with their programming, structure and execution; latter one contains subsidiarity character to access citizen on closest way to serve to them. In this drection, benefits of public sevices for individuals occur through social policies. In particular, local governments imply their social policies as social aid and socila services programmes. In this study, social policy, social aid and social service notions evaluated in detail. Moreover, roles of central and local governments about public policies scrutinized via Istanbul Metropolitan Municipality practices between the years of 2015 and 2019. This study consist of five main topics. First chapter includes explanation of central government and local government concepts and related terms “New Public Management Understanding” and “Localization”. On second part, conceptual framework and historical evolution of social policy analyzed along with its general assesment on perspectives from international politics and Turkey. Following chapter included subject on social service and its historical process, theories on literature and various scope of application. The fourth part of this study focused on social aid and its notional identification and historical context. While these four chapters related with literature, last part is about practices of those understandings on Istanbul Metropolitan Municipality. By doing this, theme of social municipality scrutinized and scope of application in these areas revealed through obtained datas.
Keywords: Istanbul; Istanbul Metropolitan Municipality; İstanbul; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Social Aid; Local government; Social policy; Social service; Sosyal hizmet; Sosyal politika; Sosyal Yardım; Yerel yönetim; Yerel Yönetimler