Enstrümantal tablet presinde lubrikant performansının değerlendirilmesi - Şahin, İnan (My University, 2003)
ENSTRÜMANTAL TABLET PRESİNDE LUBRİKANT PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Bu çalışmada, mikrokristal selüloz ve emcompress toz karışımı kullanılarak hazırlanan tabletlerde hegzagonal bor nitrürün lubrikant etkisi, magnezyum stearat, stearik asit ve compritol ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Hegzagonal bor nitrürün ideal etkin konsantrasyonu ve ideal karıştırma zamanını belirlemek amacıyla, farklı konsantrasyon ve farklı karıştırma zamanları kullanılarak tablet serileri hazırlanmıştır. Buçalışmada kullanılan Elektron Prop Mikroanaliz yönteminin, etken veya yardımcı maddelerin bir farmasötik dozaj formu içinde haritalandırılabileceği ilk defa bu çalışma ile ortaya konmuştur. E.P.MA. cihazı ile kalitatif analiz ve kantitatif analiz yapılabilmektedir. Ancak bu cihaz ile çalışmayı sınırlandıran en önemli faktör, bu cihaz ile yalnızca elementel analizin yapılabilmesidir. Kırılma kuvvetindeki azalma, kantitatif bir ölçüm olan Lubrikant Hassasiyet Oranı (LSR) ile de açıklanabilmektedir. Hazırlanan tabletlerde lubrikant hassasiyet oranları incelendiğinde, mikrokristal selüloz-emcompress toz karışımının, magnezyum stearat ve hegzagonal bor nitrüre daha hassas olduğu saptanmıştır. Bu sonuca dayanarak magnezyum stearat ve hegzagonal bor nitrür için karıştırma süresi ve konsantrasyon seçiminin, stearik asit ve compritole göre daha kritik olduğu sonucuna varılmaktadır. Sonuç olaraak doğrudaan basım yöntemi ile hazırlanan tabletlerde hegzagnal bor nitrür ile etkin bir lubrikasyon sağlanması için %1-5 hegzagonal bornitrür konsantrasyonu ile 5 dakika karıştırma süresinin seçilmesi uygun bulunmuştur. EVALUATION OF LUBRICANT PERFORMANCE BY ENSTRUMENTED TABLET PRESS

In this study, the lubricant effect of hegzagonal boron nitride was investigated by comprasion with magnesium stearate, stearic acid and compritol. Tablet series prepared by using different concentration and mixing times, were used to determine the ideal effective concentration and the ideal mixing time of hegzagonal boron nitride. The mapping of the distribution of active ingredients and excipient in a pharmaceutical dosage form by Electron Prop MicroAnalyzer method is firs invastigated by this study. The reduction on crushing strength can be explained by a quantitative measurement whicch is called Lubricant Sensivity Ratio (LSR). Microcrystalline cellulose-emcompress powder mixture is more sensitive to magnesium stearate andhexagonal boron-nitride. As a result of the study, %1-5 hegzagonal boron nitride concentratşon and 5 minute mixing time has been evaluted the appropriate choice for effective lubrication for directly compressible tablets.
Keywords: Farmakoloji ve tedavi; Farmasötik Teknoloji; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri