İşletmelerde kariyer yönetimi ve uygulamadan bir örnek - Yavuz, Sibel (My University, 2006)
İŞLETMELERDE KARİYER YÖNETİMİ VE UYGULAMADAN BİR ÖRNEK Günümüzün küreselleşen dünyasında, sürekli değişim ve gelişim düşüncesi örgütleri değişik şekillerde etkilemektedir. Son zamanlarda özellikle kurumsallaşmış orta ve büyük ölçekli işletmelerde faaliyet gösteren insan kaynakları departmanları gittikçe daha kritik görevler üstlenmektedirler. Firmalar çalışanlara yapılan kısa, orta ve uzun vadeli yatırımların işletmenin üretkenliğine, karlılığına ve imajına yapacağı etkileri fark etmeye başlamıştır. Bu nedenle işletmeler çalışanların teknik, yönetsel ve sosyal gelişimleri için pek çok program ve faaliyetler uygulamaktadırlar. Bir başka deyişle, günümüzde örgütler çalışanlarını motive etmek, verimliliği arttırmak, sahip oldukları insan kaynağının potansiyelini geliştirmek ve orta ve uzun vadeli şirket hedeflerine ulaşmak için daha fazla sorumluluk almaktadır. Bunun sonucunda hiyerarşik basamaklarda yukarıya doğru hareketi esas alan geleneksel örgüt yapıları yerini kariyer yönetimi denilen kavrama bırakmıştır. Son yirmi yılda, kariyer planlama, kariyer geliştirme ve kariyer yönetimi ile ilgili konular yönetim ve insan kaynakları literatüründe gittikçe artan bir önem kazanmaktadır. Kariyerle ilgili kavramlar pek çok araştırmaya konu olmaktadır. Bu çalışmada, kariyer kavramı bireysel ve örgütsel perspektiflerden incelenmektedir. Bu nedenle kariyer planlama, kariyer geliştirme ve kariyer yönetimi ile ilgili pek çok konu anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Türkiye’deki işletmelerin kariyer uygulamaları hakkında bilgi edinebilmek amacıyla kariyer faaliyetlerinin daha aktif bir şekilde yürütüldüğü orta ve büyük ölçekli işletmelerde bir araştırma yapılmıştır.

CAREER MANAGEMENT IN ORGANIZATIONS AND AN EXAMPLE OF APPLICATION In today’s global world, the idea of continuous change and development affects the organizations in different ways. Nowadays human resources departments that function especially in institutional middle scale and large scale firms undertake more and more critical tasks. The organizations are begining to realize short-term, middle-term and long-term investments to employees make remarkable influences on efficiency, profitability and image of the company. Therefore they are implementing a lot of plans, programs and activities for technical, managerial and social developments of employees. In other words, today organizations are taking responsibility to develop potential of their human resources in order to motivate the employees, to increase productivity and to reach middle-term and long-term targets of the company. As a result of this traditional firm structures that based on advancing on the hierarcial levels are replaced by a process termed as career management. In the last twenty years, career planning, development and career management issues are gaining more and more importance in management and human resources literature. In fact a lot of research studies are made about this subjects. In this study, generally the concept of career are analyzed from individual and organizational perspectives. Therefore several career planning, career development and career management issues are discussed. In addition to this, a research study among middle-scale and large-scale firms has been made to get a general idea about career practices in Turkey.
Keywords: İnsan Gücü Planlaması; İşletmeler; Kariyer Yönetimi; Mesleki Gelişim; Mesleki Prestij