ZEBRA BALIKLARINDA (Danio rerio) AĞIR METAL İNDÜKSİYONUNUN OKSİDATİF STRES PARAMETRELERİNE ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu çalışmada farklı subletal dozlarda ağır metal (bakır, çinko, kadmiyum) uygulanmış olan Zebra balıklarının (Danio rerio)'nın solungaç dokularındaki Lipit peroksidasyon (LPO) Malondialdehit (MDA) ile antioksidatif enzimlerden Glutatyon (GSH), Katalaz (CAT) ve total protein seviyeleri incelenmiştir. Çalışmada sırasıyla; bakır, çinko ve kadmiyumun 0.1 ppm, 0.5 ppm, 1 ppm ve 5 ppm'lik subletal dozlarına maruz bırakılan zebra balıklarının solungaçlarındaki enzim parametreleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, bakır, çinko ve kadmiyumun en düşük subletal dozlarının bile, solungaç hücrelerindeki antioksidan savunma mekanizmalarını aktive ettiği saptanmıştır.

In our study, Lipid peroxidation (LPO) Malondialdehyde (MDA), antioxidant enzymes such as Glutathione (GSH), Catalase (CAT) and the total protein levels in the gill tissues of zebrafish have been analysed as a response to sublethal doses of heavy metals (Cu, Zn, Cd). The study was performed on zebrafish exposed to 0.1 ppm, 0.5 ppm, 1 ppm and 5 ppm doses of copper, zinc and cadmium. The MDA, GSH, CAT and total protein levels have been measured in heavy metal exposed zebrafish. In conclusion, the lowest sublethal doses of heavy metals have been found activate cellular antioxidative defence mechanisms.
Effects of Heavy Metal Induction on Oxidative Stress Parameters in Zebrafish (Danio rerio)
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji