Küresel finansal kriz öncesi ve sonrası Türk imalat sanayinin temel göstergelerinin yapısal analizi ve çok kriterli karar verme yöntemleri ile incelenmesi - Mıhçı, Onur (My University, 2014)
Sektörlerin kıt olan kaynakları kullanma becerisi ve nasıl kullanılacağının karar verilebilme yetisi özellikle rekabetin çok yoğun olduğu günümüzde oldukça önem taşımaktadır. Çünkü sınırlı kaynaklarla ne kadar üretim yapılacağı, kıt kaynakların nasıl kullanılmasını sağlayan sistematik oluşumun ne olduğu sorusuna verilen cevap ekonomik araştırma ve incelemeler açısından oldukça önem teşkil etmektedir. Bir ülkenin gelişmesi açısından en kritik sektörlerden birini imalat sanayi sektörü oluşturur. Bu nedenledir ki herhangi bir ülkede sanayi sektörü denildiği zaman, genellikle bu sektör kastedilir. İmalat sanayi, tarım ve mineral çıkarılması ile elde edilen maddenin işlendiği, bu maddelerin işe yarar ve farklı yerlerde kullanılabilir hale getirildiği bir sektördür. İmalat sanayi ve alt sektörleri, gelişen bir ülke olan Türkiye için büyük önem taşımaktadır zira bu sektör ülke zenginliklerinin önemli bir kısmının üretildiği bölümdür. Bu nedenle üretim ve iş gücü piyasalarında yapısal değişikliklerin yaşandığı önemli bir endüstri dalı olarak ifade edilebilir. Oluşturduğu katma değer, istihdam ve ihracat ile ekonomimizin temel taşı niteliğindedir. Bu çalışmada Türkiye’de imalat sanayi üç farklı dönemde incelenmiş ve küresel finansal krizin sektör üzerinde etkileri çok kriterli karar alma yöntemlerinden VIKOR, TOPSIS ve WSA yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiş ve temel göstergeleri analiz edilmiştir. terli Karar Alma, Türk İmalat Sanayi, VIKOR Yöntemi, TOPSIS Yöntemi, WSA Yöntemi.

The skill of using scarce sources and deciding how to utilize it holds such a great significance for sectors nowadays especially when the world has become intensively competitive in itself, due to the fact that the reply given to the question of what the systematic formation of how to make use of those scarce sources is, and how much production will be made with these limited resources holds a great importance in terms of economic researches and surveys. Manufacturing industry sector constitutes one of the most critical sectors in terms of development of a country. Accordingly, when industry sector is referred in any country, generally that sector is meant. Manufacturing industry is a sector in which the substance that is obtained via agriculture and mineral mining is treated, and where those substances are made useful and may be used in various areas. Manufacturing industry and its sub-sectors hold a great significance for Turkey as a developing country, as that sector is the field where most of the riches of the country are produced. Therefore, it should also be expressed as a branch of industry in which structural differences in the market of production and labour occur. It is the milestone of our economy together with its added value, employment and export. In this study, the manufacturing industry in Turkey is examined in three different periods with the effect of global financial crisis on the sector VIKOR, TOPSIS and WSA that are among the methods of multi-criteria decision making ways have been used for analysis of fundamental indicators has thus been realized. Key Words: Multi–criteria Decision Making, Turkish Manufacturing Industry, VIKOR Procedure, TOPSIS Procedure, WSA Procedure.
Keywords: Ekonometri; Karar verme; Üretim yönetimim