Veri Zarflama Analizi ile Türk Sigorta Sektörünün Elementer Branşlarda Değerlendirilmesi - TEZERGİL, SEHER (My University, 2018)
Bu çalışma Türk Sigorta Sektöründe son üç yıl için elementer branşlarda yeralan sigorta şirketlerine ait etkinlik düzeylerinin Veri Zarflama Analizi (VZA) ilebelirlenmesi amaçlanmaktadır. VZA, parametrik olmayan bir etkinlik ölçümyöntemidir. Veri Zarflama Analizi, benzer girdiler ile çıktı ya da çıktılar ortaya koyankarar birimlerinin göreceli etkinliklerini değerlendirmek için kullanılan ve doğrusalprogramlama tabanlı bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Çalışmada literatürdeğerlendirmesi ile belirlenmiş olan finansal ve finansal olmayan değişkenlerkullanılmıştır. Kurulan model DEA-SOLVER programı ile çözülmüş olup, ölçeğe göredeğişken getiri varsayımına dayanan Girdi Yönlü BBC Süper Etkinlik (Super-Radial(Super-BCC-I)) modeli kullanılmıştır.

This study is aimed to determine the efficiency levels of the insurance companies in elementary branches in the last three years period in the Turkish Insurance Sector with Data Envelopment Analysis (DEA). DEA is a nonparametric efficiency measurement method. Data Envelopment Analysis is defined as a linear programming based method used to evaluate the relative activities of decision units that produce outputs with similar inputs. Financial and non-financial variables determined by literature review were used in the study. The established model which is based on a variable return-based assumption, Banker-Charnes-Cooper (BCC) model was solved by the DEA-SOLVER program.
Evaluation of Turkish Insurance Sector in Non-Life Insurance With Data Envelopment Analysis
Keywords: Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği; İşletme