Lise öğrencilerinin akran zorbalığı düzeyleri üzerinde teknoloji bağımlılıklarının ve aile yaşam doyumlarının etkisi - Güneri, Begüm Özge (My University, 2024)
Günümüzde öğrencilerin akranlarına çeşitli nedenlerle, çeşitli türlerde zorbalıklar yaptıkları görülmektedir. Bu durum öğrencilerde okuldan uzaklaşma, akademik başarıda düşüş, psikolojik sorunlar ve zorba davranışlar sergilenmesi gibi problemlere yol açabilmektedir. Alan yazın incelendiğinde, araştırmaların bir kısmında akran zorbalığının sebeplerine yönelik incelemeler yapıldığı; bir kısmında ise akran zorbalığının nasıl çözülebileceğine yönelik çalışmalar yapıldığı görülmüştür. Bu araştırmada lise öğrencilerinin akran zorbalığı ile teknoloji bağımlılığı ve aile yaşam doyumları arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Akdeniz Bölgesinde bir şehrin merkez ilçelerinin birinde bulunan 3 farklı Anadolu Lisesi Öğrencileri oluşturmaktadır. 647 kişiden oluşan çalışma grubunun %60 ‘ı kız %40’ı erkek öğrencilerdir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği Ergen Formu, Aile Yaşam Doyumu Ölçeği, Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 27 kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında akran zorbalığı kurban ve zorba boyutları düzeyi ile, aile-yaşam doyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken; teknoloji bağımlılığı ile pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Teknoloji bağımlılığı ile aile yaşam doyumu düzeyi arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca araştırmada akran zorbalığı düzeyleri, teknoloji bağımlılığı ve aile yaşam doyumunun birtakım demografik değişkenlerle de ilişkili olduğu bulunmuştur. Yapılan araştırma aile-okul-akran çevresinde geçen ergenlerin yaşamında, bu ortamların tümü ile ilgili bilgi toplamak ve bu bilgilerin arasındaki ilişkiyi ortaya koymak açısından önemlidir.

In contemporary times, students are observed to engage in various forms of bullying against their peers for different reasons. This behavior can lead to issues such as disengagement from school, a decline in academic performance, psychological problems, and the exhibition of bullying behaviors. A review of the literature reveals that some studies focus on the causes of peer bullying, while others explore potential solutions to this issue. This study aims to examine the relationship between peer bullying, technology addiction, and family life satisfaction among high school students. The study group consists of 3 different Anatolian High School students from different grade levels city located in the Mediterranean region of Turkey. The study group consisting of 647 people consists of 60% female students and 40% male students. Data collection instruments include the Peer Bullying Identification Scale Adolescent Form, the Family Life Satisfaction Scale, the Technology Addiction Scale, and a Personal Information Form. The data were analyzed using the SPSS Statistics 27 software. The findings of the study indicate a quite negative relationship between the levels of peer bullying (both victim and bully dimensions) and family life satisfaction, while a reasonable positive relationship was found with technology addiction. Additionally, a reasonable negative relationship was identified between technology addiction and the level of family life satisfaction. Furthermore, the study found that the levels of peer bullying, technology addiction, and family life satisfaction were related to certain demographic variables. This research is reasonable in providing information about the lives of adolescents in the condition of family, school, and peer environments, and in revealing the relationships between these situations.
The effect of technology addiction and family life satisfaction on high school students' peer bullying levels
Keywords: adolescence; Adolescent psychology; aile yaşam doyumu; Akran zorbalığı; Attitudes; ergenlik dönemi; Ergenlik psikolojisi; family life satisfaction; High school students; Interpersonal relations; Kişilerarası ilişkiler; Lise öğrencileri; Peer bullying; technology addiction; teknoloji bağımlılığı; Turkey; Tutumlar; Türkiye