Çağdaş araçlar kullanılarak ihracat işlemleri ve muhasebeleştirilmesi - Çiçek, Ahmet (My University, 2004)
This study consists of information about accounting and export transactions by using modern tools. İt is obviously seen in our modern world the importance of exportation in the economy of countries. That is why it has been clearly explained in this study the importance and application of export for countries. Furthermore, the adding value of exportation to our country, its accounting and taxation applications are explained in detail, urging the notion that there is nothing to fear from export transactions from the point of view of companies by using modern tools. The rapid developments in e- trade versus traditional classical trade methods in the globalizing world are included as well. The necessity of improvement of e- trade especially in our country and its positive influences by decreasing the marketing, labour and time cost has been also explained. At the end of the study with an example from our country the documenting and accounting processes during the period beginning from the sales agreement between the importer enterprise till the end of the exportation are explained. Bu yapıtımda çağdaş araçlar kullanılarak yapılan ihracat işlemleri ve muhasebeleştirmesiyle ilgili bilgiler yer almaktadır. Çağdaşlaşan dünyamızda ülkeler için ihracatın ekonomik olarak ne kadar önemli olduğu apaçık görülmektedir. Öyleyse ihracatın ülkeler için önemi ve bunun uygulamaları eserde gerekli açıklıkla anlatılmıştır. Yine ülkemizde ihracatın ülke ekonomisine olan katkıları ve bunun muhasebesel ve vergisel uygulamalarına ve bununla birlikte ihracatın işletmeler açısından korkulacak değil çağdaş araçlar kullanılarak ne kadar kolay olduğu anlatılmıştır. Elektronik ticaretin globalleşen dünya düzeni içerisinde klasiksel ihraç yöntemleri yerini hızla almaya başladığı eserde yer verilmiştir. Elektronik ticaretin artık özellikle ülkemizde hızla büyüyerek gelişmesi gerektiği ve böylelikle firmalar için maliyet unsuru olan pazarlama maliyetleri işçisel ve zamansal maliyetleri azaltmak olduğu anlatılmıştır. Çalışmamın sonunda ise ülkemizden bir örnek verilerek ihracatın müşteri işletme ile anlaşıp ihracatın yapıldığı döneme kadar geçen sürede yapılan evraksal ve muhasebesel işlemlere yer verilmiştir.
Keywords: Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler