Kullanılmış kızartma yağlarından biyomotorin elde edilmesi ve dizel motorlarında uygulanması - Kuruçay, Köksal (My University, 2004)
KULLANILMIŞ KIZARTMA YAĞLARINDAN BİYOMOTORİN ELDE EDİLMESİ VE DİZEL MOTORLARINDA UYGULANMASI Günümüzde dizel motorlarında, değişik çalışma şartlarında iyi bir performans ve temiz yanmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Biyomotorin mevcut dizel motorlarında büyük çaplı bir modifikasyona ihtiyaç duymadan kullanılabilecek alternatif bir dizel motoru yakıtıdır. Enerji bitkilerinden elde edilen biyomotorinin, yanma sonucu oluşan sera etkisinin ve asit yağmurlarının azalması gibi, çevreye olumlu etkileri vardır. Ayrıca, NOX, CO2 emisyonları ve yanmamış HC'lerin azaldığı kanıtlanmıştır. Bu çalışmada, bitkisel yağ kökenli bir yakıt olan ve kullanılmış kızartma yağından transesterifikasyon yöntemi ile elde edilen biyomotorin, farklı oranlarda motorin ile karıştırılmıştır. Motorin-biyomotorin karışımları, içinde %2, %5, %10 ve %20 oranlarında biyomotorin içerecek şekilde hazırlanmış olup sırasıyla B2, B5, B10 ve B20 olarak adlandırılmıştır. Bu yakıtlar dört silindirli, dört stroklu ve 47 kW gücünde Ford marka bir dizel motorunda, değişik devir sayılarında denenerek motor performans ve egzoz gazı emisyon değerleri birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Deneyler sonucunda, motorin ile B2, B5, B10 ve B20 yakıtları motor performans değerleri bakımından karşılaştırıldığında, B5 yakıtının diğer yakıtlara göre daha yüksek sonuçlar verdiği, egzoz gazı emisyon değerleri bakımından ise motorinin ile B2, B5, B10 ve B20 yakıtlarının emisyon değerlerinin birbirlerine yakın olduğu hatta yüksek devir sayılarında B2, B5, B10 ve B20 yakıtlarının emisyon değerlerinin motorinin emisyon değerlerinden daha az olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre B2, B5, B10 ve B20 yakıtlarının dizel motorlarında motorin yerine kullanılabilecek alternatif yakıtlar olduğunu söyleyebiliriz. Eylül 2004 Köksal KURUÇAY

GETTING BIODIESEL FROM USED FRYING OILS AND ITS APPLICATION IN DIESEL ENGINES Nowadays; it has been felt the need for a good performance and clean combustion on different work conditions in diesel engines. Biodiesel is an alternative diesel engine fuel that can be used in present diesel engines without needing a big size modification. There are positive effects of biodiesel gotten from energy plants to the environment as decreasing green hause effect and acid rains that formed because of the result of combustion. Besides, it has been proved of decreasing the NOX, CO2 emissions and unburned HCs. In this study; biodiesel, that is vegetable oil originated and got from used frying oil with transesterification method has been mixed with diesel fuel in different proportions. The mixtures of diesel and biodiesel prepared that they had 2 %, 5 %, 10 %, 20 % proportions of biodiesel were named as B2, B5, B10, and B20 respectively. These fuels were tested on different period numbers in Ford diesel engine which has four cylinders, four strokes and 47 kW in power and its engine performance and exhaust gaz emission values were compared to eachother. In the results of experiments; when diesel fuel was compared to B2, B5, B10, and B20 fuels from the point of engine performance values, it has been seen that that B5 fuel has given the highest result than other fuels; emission values of diesel fuel, B2, B5, B10, and B20 fuels are near to eachother from the point of exhaust gas emission values; even on high period numbers; it has been observed that the emission values of B2, B5, B10, and B20 one less than the emission values of diesel fuel. In respect of these results, we can say that B2, B5, B10, and B20 fuels are alternative fuels that can be used instead of diesel fuel in diesel engines. September 2004 Köksal KURUÇAY
Keywords: Makine Eğitimi; Yağlama ve Yağlar