Kemikiçi defektlerin tedavisinde açık küretaj ve kemik cerrahisi tekniklerinin karşılaştırılması - Kocagil, Ercan Talat (My University, 1989)
Bu çalışmanın amacı insan dişlerinde devamlı ve aralıklı kuvvet uygulamaları sonucu oluşan kök rezorpsiyonunu topografik olarak incelemek ve her iki uygulamayla oluşan rezorpsiyon miktarları arasında bir fark olup olmadığını istatistiksel olarak değerlendirmektir. Çalışma materyali olarak tedavi planlaması gereği çekimi düşünülen toplam 22adet birinci premolar dişi kullanılmıştır.Çekimden önce deney dişlerine elastikler aracılığıyla 100 gr devirme/ gömme kuvveti uygulanmıştır.Devamlı kuvvet uygulanan tarafta elastikler her gün aralıksız olarak 24 saat ağızda bırakılmış, bu sürenin sonunda yeni elastik takılmıştır. Aralıklı kuvvet uygulanan tarafta elastikler her gün 12 saat süreyle takılmış ve bu sürenin sonunda çıkarılmıştır. On iki saatlik dinlenme süresi sonunda hasta yeni elastikler takmıştır. Bu uygulamaya 9 hafta boyunca devam edilmiştir.Dokuz hafta sonunda deney dişleri çekilmiş ve Scanning electron microscope (SEM) çalışması için hazırlanmıştır.Her bir örneğin bukkal yüzeyine ait düşük büyütmeli elektron mikrograflar (x16) elde edilmiş ve bunlar birleştirilerek yüzeyin bir bütün olarak incelenmesi sağlanmıştır. Rezorpsiyon görülen alanlar ve bütün bukkal yüzey alanı ölçülmüş, rezorpsiyon görülen alanların bütün bukkal yüzeye olan oranı hesaplanmıştır. Deney dişlerine ait köklerin apikal morfolojileri 3 bağımsız gözlemci tarafından değerlendirilmiştir.Sonuç olarak aralıklı kuvvet uygulanan dişlerin bukkal kök yüzeylerindeki rezorbe alanların bukkal kök yüzeyinin toplam alanına olan oranlarının ortalaması devamlı kuvvet uygulanan dişlerdeki ortalama orana göre daha azdır Aralıklı kuvvet uygulanan dişlerin apeksleri de kök rezorpsiyonundan daha az etkilenmişlerdir

The aim of this study was to compare the effects of continuous and discontinuous force application from the point of root resorption.The experimental material consisted of 22 first premolars which were to be extracted as part of orthodontic treatment planning.Prior to extraction,a 100 g tipping force was applied to the experimental teeth by means of elastics.Randomly selected one side was designated as continuous force side and the contralateral side as discontinuous force side.In the continuous force side,elastics were worn 24h/ day,and in the discontinuous force side they were worn 12h/ day.The experimental procedure lasted for 9 weeks.Composite electron micrographs of the buccal surface of each specimen were digitized and resorption affected areas on this surface were determined.The degree of root blunting was assessed by visual scoring.Mean percentage of resorption affected areas was smaller and apical blunting was less severe in the discontinuous force side than in the continuous force side.The results of this study showed that discontinuous type of force application resulted in less root resorption compared to continuous force application.
Keywords: Cerrahi; Diş hastalıkları; Diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; TIP-PERİODONTOLOJİ