Hikayet-i hüseyin molla ‘Ali B. ‘İbrahim (giriş-gramer özellikleri-metin-dizin-tıpkıbasım) - Yıldırım, Tahsin (My University, 2007)
‘Ali bin İbrahim tarafından Hikâyet-i Hüseyin adıyla kaleme alınan bu eser, Kerbelâ’da Hz. Hüseyin ve ailesi fertlerinin şehit edilmesini anlatmaktadır. Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar bölümünde Nu: 2542’de kayıtlıdır. İstinsah tarihi müstensih tarafından yazmanın sonunda 1203 receb-i şerif olarak belirtilmiştir. Tez şu başlıklardan oluşmaktadır. 1.Eserin Türü 2.Eserin Konusu ve Özeti 3.Eserin Müellifi ve Müstensihi 4.Türk Edebiyatında Kerbelâ Olayını Anlatan Eserler 5.Gramer Özellikleri 6.Transkripsiyonlu Metin 7. Dizin 8.Yazma Metnin Tıpkıbasımı Eser 19 varaktan oluşmaktadır. Her varağın sol üst köşesine sonradan konulduğu anlaşılan sayfa numaraları verilmiştir. Her varaktaki satır sayısı 15’tir. Yazmanın başlığı ve bazı kelimeleri kırmızı mürekkeple yazılmış; yazılan bu kelimelerin genelini de özel isimler oluşturmuştur. Eserde ayet ve hadislere de yer verilmiş, ayetlerin üstü çizilmiştir. Bu ayet ve hadislerin transkripsiyonu yapılmamış, Arap harfli olarak bırakılmıştır. Yanlış ve eksik yazılan kelimeler düzeltilerek dipnotlarda belirtilmiştir. Okunmayan kelimeler [ ] işareti ile gösterilmiştir. Dizin kısmında Türkçe kelimeler hariç kelimelerin hangi dile ait olduğu kısaltmalarla belirtilmiş ve metindeki anlamları da dikkate alınarak anlamlandırılmıştır. Birleşik fiiller, tamlamalar ve ses düşmesine uğrayan kelimeler madde altlarında parantez içinde belirtilmiştir.

The book named Hikayet-i Hüseyin that was written by Ali bin İbrahim is about Hz.Ali’s and his family members’ martyrdom in Kerbela. It is booked in the “Yazma Bağışlar” department with the number “2542” in Süleymaniye Library. The thesis consists of the parts below: • Genre of the Book • Theme and Summary of the Book •Author and Reproductor of the Book •The Arts in Turkish Literature About Kerbela •Grammatic Features •The Text With its Transcription •Index •Facsimile of the Text The book includes 19 sheets at the left top of each sheet, page numbers that are probably put later are written. There are 15 lines in each sheet. The title of the written text and some words are written with red ink. Most of these words are generally special names. It is given place to versicles and hadiths in the art and the top of the versicles are lined. There isn’t the transcription of these versicles and hadiths; the Arabic letters are used. The words that have been written wrong or incomplete are clarified in the footnotes. The words that can’t be read are showed with [ ] The words except Turkish words are defined in the word list part. It is there which words are in which language by the use of abbreviations. In addition, they have been given meaning by taking their meanings in the text into consideration. Compound verbs, phrases and the words with letter drops have been stated in parenthesis.
Keywords: Türk Dili; Türk Dili ve Edebiyatı