Kanonik korelasyon analizi ile işletmelerin finansal ve borsa performans oranları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Hacıahmetoğlu, Melek Merve (My University, 2019)
Performans değerlendirme, işletmelerin hayatta kalabilmeleri ve sürdürülebilirlikleri için yüksek önem taşımaktadır. Bu çalışmada işletmelerin finans tablolarından elde edilen performans oranları ile performanslarını etkileyen faktörler arasındaki ilişki incelenmiştir.Çalışmada 2017 yılında BİST’de işlem gören imalat sektörü firmalarının verileri Kanonik Korelasyon Analizi ile test edilmiştir. Karlılık, piyasa performansı ve büyüme performans göstergesi, likidite, mali yapı oranı ve faaliyet oranı ise performansı etkileyen oranlar olarak ele alınmıştır.Yapılan analiz sonucunda, bağımsız değişkenlerin kendi içlerinde ve bağımlı değişkenlerin kendi içlerinde birbirine etkisinin yüksek olduğu, iki grubun ayrı ayrı birbirine etkilerinin anlamlı olmadığı görülmüştür.

Performance evaluation is of great importance for the survival and sustainability of enterprises.In this study, the relationship between the performance ratios obtained from the financial statements and the factors affecting their performance is examined.Fort he purpose of study, data of manufacturing companies traded in BIST in 2017 were tested with Canonical Correlation Analysis. Profitability, market performance and growth performance indicator, liquidity, financial structure ratio and activity ratio are considered as the ratios affecting performance.As a result of the analysis, it was seen that the independent variables had a high effect on each other and the dependent variables had a high effect on each other and the effects of the two groups on each other were not significant.
Keywords: Econometrics; Ekonometri; Financial Performance; Finansal Performans Canonical Correlation Analysis; İlişki Analizi; Kanonik Korelasyon Analizi; Relationship Analysis