19. YY’ın ilk yarısında yazıldığı tahmin edilen bir yazmadaki güfteler üzerine çalışma - Suiçmez, Hüseyin (My University, 2013)
19. yüzyılın ilk yarısında yazıldığı tahmin edilen bu güfte mecmuasının yazarı belli değildir. 218 varaktan oluşan mecmuadaki güfteler bir çok farklı bestekâr tarafından bestelenmiştir. Bu çalışmamız mecmuanın yaklaşık 100 varaklık kısmını kapsamaktadır. Genel itibari ile kâr. beste, semai ve şarkı formu kullanılmıştır. Metnin Osmanlıcadan çevirisinin haricinde mecmuayı tanıtan bilgilere yer verilmiştir. Mecmuada belirtilen usul, form, bestekar ve makamlar tablolar halinde sunulmuştur. Ayrıca mecmuanın yazıldığı dönem ve dönemin meşhur bestekarlarının bazıları hakkında da bilgi verilmiştir.

Estimated in the first half of the 19th century written this lyrics journal’s author is unclear. Consisting 218 leaves lyrics in journal composed by many different composers. This study includes nearly 100 leaves of lyrics journal. Generally kâr, composition, poetic and the song forms were used. Except the translation into Ottoman of the text, extra information given in to promote the journal. The procedures, forms, composer, and authorities in the journal were presented in tables. Besides, given informations about written period of the journal and some of the famous composers of the period.
Keywords: İslam; Tarih